Law Adam (1908 – 1941)

Law Adam (11 juni 1908 – 15 mei 1941) was een rechtsbuiten die in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw uitkwam voor HVV Den Haag en het Zwitserse Grasshoppers. De rechtsbuiten, geboren in Nederlands-Indië, is de uitvinder van de schaarbeweging, waarmee een tegenstander op het verkeerde been kan worden gezet.

In de jaren twintig was Adam één van de beste vleugelspitsen in Europa, maar een zwak hart stond een grotere loopbaan in de weg en werd uiteindelijk tijdens een wedstrijd zijn dood.

Als puber begon Adam zijn loopbaan bij HVV, waar hij echter op zijn negentiende alweer vertrok. Adam ging studeren in Zwitserland en ging voetballen voor Grasshoppers Zürich. In Zwitserland groeide Adam vervolgens uit tot één van de beste rechtsbuitens van Europa. Ook de nationale voetbalbond van Zwitserland viel dit op en -omdat het destijds nog was toegestaan-  werd Adam geselecteerd voor de nationale ploeg. Eén wedstrijd speelde Adam voor Zwitserland, in 1929 tegen Denemarken. Een jaar later maakte Adam zijn debuut voor Oranje tegen, jawel, Zwitserland.

Tot 1933 bleef Adam voetballen in Zwitserland, waarna hij terugkeerde in Nederland en het voetbalpubliek versteld deed staan met zijn verbluffende techniek en knappe passeeracties. In het boek Als de kraaien overvliegen geeft ooggetuige Max Colthoff een beschrijving:

Als ik het goed heb (beweegt linkerbeen in cirkelvorm tegen de klok in) ging het zo, dat-ie de bal opdreef en met zijn linkervoet rechts om die bal heenging. Doordat-ie dit deed van binnen naar buiten, ging de tegenstander daarin mee, en dan liep Law met de bal aan het rechterbeen door langs de tegenstander in kwestie. Die man was uitgespeeld, doordat-ie niet naar de bal keek, maar naar het lichaam. Het gebeurde altijd aan de rechterkant van het veld. De tegenstander ging de linkerkant uit en dan ging hij er rechts voorbij.

Op 15 mei 1941 overleed Adam aan de gevolgen van hartfalen tijdens de wedstrijd. Adam verliet tien minuten nadat de tweede helft was begonnen het veld. ‘Omdat mijn hart weer begint op te spelen’, zo liet hij scheidsrechter Lambeck weten bij het verlaten van het veld. Adam, die wedstrijd verantwoordelijk voor twee goals en drie assists, werd na de wedstrijd dood gevonden op de massagetafel. Law Adam werd 32 jaar. (Foto: ANP-Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *