Leendert Roelof Jan ‘Leen’ Vente (1911 – 1989)

Leen Vente

Leendert Roelof Jan ‘Leen’ Vente (14 mei 1911 – 9 november 1989) was rechtsbinnen in plaats van midvoor bij het Nederlands Elftal omdat Bep Bakhuys beter was. Later speler-coach van Neptunus.

Vente was voetballer voor Neptunus (1933-1935) en Feyenoord (1936-1940). Hij was een van de twaalf Feyenoordspelers die op 27 maart 1937 met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Belgische Beerschot het nieuwe stadion De Kuip inwijdden. Gadegeslagen door 37.825 toeschouwers werd het 5-2 voor Feyenoord in de stromende regen.

De Nederlandse spelers zijn onder meer sterren van die tijd als Wim Andriesen, Mauk Weber, Sjef van Run, Puck van Heel, Frank Wels, Beb Bakhuys, Kick Smit, Kees Mijnders, Henk Pellikaan, Adri van Male.

Leen Vente scoorde als eerste een doelpunt in De Kuip. Vente speelde namelijk mee in de eerste interlandwedstrijd die in de Kuip werd gespeeld voor Nederland tegen België. Nederland won die wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Vente.

Voor Leen Vente was Neptunus de club van zijn hart. Voor die tweedeklasser speelde de zeer productieve aanvaller, toen hij eind 1933 in het Nederlands elftal mocht debuteren. Hij was rechtsbinnen naast Frank Wels, de kleine man die met Unitas ook al in de tweede klasse speelde. De tweede klasse bleef Vente ook in de seizoenen 1934/1935 en 1935/36 nog trouw.

Omdat het Neptunus steeds maar niet lukte de promotie naar de eerste klasse te realiseren, nam Vente als voetballer van 25 jaar een moeilijke beslissing. Halverwege 1936 vroeg hij overschrijving aan naar Feyenoord. Hij bleef international en bleef ook voortdurend scoren namens Oranje. In zijn tweede interland legde hij meteen al vijf goals achter doelman Vandeweyer.

Leen Vente was bij het Nederlands elftal oorspronkelijk rechtsbinnen, omdat midvoor Beb Bakhuys nog net iets gemakkelijker scoorde. Toen het in 1937 gedaan was met Bakhuys als amateur, werd Vente alsnog midvoor. Zijn laatste doelpunten maakte Vente toch weer voor Neptunus, de Rotterdamse club die hij toen half als speler, half als trainer diende. In 1944 bereikte hij met Neptunus eindelijk wat hem in zijn interlandtijd maar niet wilde lukken: promotie naar de eerste klasse.

Vente speelde 82 competitiewedstrijden voor Feyenoord en maakte hierin 65 goals. Hij kwam 21 keer uit voor het Nederlands elftal. Leen Vente maakte in deze 21 wedstrijden negentien goals voor oranje. Hij staat hiermee op nummer 10 van de nationale topscorerslijst aller tijden. In 1940 zwaaide hij af.

Leen Vente was in Rotterdam aanvankelijk kastelein. Later werd hij trainer van Flakkee, Xerxes, EBOH, Neptunus, VOC en NOAD.

(Foto: Nationaal Archief)

Eén reactie

  1. Rotterdamse doelpunten maker Leen Vente

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *