Leo Halle (1906-1992)

Leo Halle

Leo Halle (26 januari 1906 – 15 juni 1992) was een populaire keeper van Go Ahead Eagles die ook wel ‘De Leeuw van Deventer’ werd genoemd.

De in Deventer geboren keeper begon bij amateurvereniging ZEWION (Zwart En Wit Is Onze Naam) en vertrok al op zijn 14e naar Go Ahead Eagles. Daar zou hij op zijn 17e zijn debuut maken. ‘Kowet’ had toen net het stadion aan de Vetkampstraat in gebruik genomen.

Het waren succesvolle tijden voor de Deventenaren. De ploeg werd in 1917 en in 1922 landskampioen. Met Leo Halle zou de club ook in 1930 en 1933 kampioen van Nederland worden. Halle speelde in dit succesteam onder meer samen met zijn broer Jan, de midhalf die ook wel De Kromm’n werd genoemd. Ook spelers als Gerrit Goldenbeld en Jan de Kreek maakten deel uit van de ploeg.

Leo Halle stond bekend als een imposante keeper en was de schrik van elke aanvaller. Hij was 1.84 meter lang, woog 90 kilo, had grote handen en werd befaamd vanwege zijn wollen keeperstrui. Naast keeper was hij chauffeur van flessen melk bij de Coöperatie Ons Belang in Deventer.

De interlandcarrière van de doelwachter was er eentje met wisselend succes. Samen met Beb Bakhuys debuteerde hij bij Oranje in 1928 hoopvol tegen Italiè, maar toch moest hij wachten tot 1934 voor zijn volgende interland. Hij had te maken met geduchte concurrentie van keepers als Gejus van der Meulen en Kick Geudeker. De verwachting was dat hij eerste keeper zou zijn op het WK 1934, maar bondscoach Karel Lotsy haalde tot verrassing en ongenoegen van velen de inmiddels gestopte Gejus van der Meulen weer terug. Kijk ook op de fansite Niet te Kraken voor alle ins en outs van dit bizarre verhaal.

Na de vroege uitschakeling van Oranje op het WK ’34 werd Halle eerste keeper. In 1936 werd de interland tegen Frankrijk (6-1 winst, drie goals Beb Bakhuys) de Leeuw van Deventer bijna fataal. Na de wedstrijd vatte hij kou in de kleedkamer met longontsteking als gevolg. Hij moest hierdoor bijna 50 dagen in het ziekenhuis verblijven. Halle zou in 1937 zijn laatste wedstrijd voor Oranje spelen, hij kwam uiteindelijk tot vijftien interlands. Saillant detail hierbij is overigens dat Leo Halle nooit met zijn broer Jan in Oranje samenspeelde.

Na zijn voetbalcarriere werd Leo Halle, zijn vader werkte bij een sigarenmaker, succesvol trainer bij diverse amateurclubs. Hij bleef ook tot op hoge leeftijd wedstrijden bezoeken van ‘zijn’ Go Ahead Eagles. De naam van de symphatieke keeper geniet nog steeds een grote naamsbekendheid in Deventer en omstreken.  Hij wordt dan ook terecht geëerd met een eigen tribune in de Adelaarshorst. Leo Halle, een van de grootste Eagles-spelers ooit, overleed in 1992 op 86-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

Luister ook het radio-fragment van België – Nederland in 1935 van commentator Han Hollander, waarin Leo Halle een bal ‘als een leeuw de bal in zijn klauwen pakt’ (bron Geschiedenis 24)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *