Lieuwe Steiger (1924-2006)

Lieuwe Steiger (15 april 1924 – 17 oktober 2006) was de allereerste Nederlandse keeper die een Europese wedstrijd speelde in dienst van PSV. De Haarlemmer stond liefs 383 duels onder de lat bij de Eindhovenaren waardoor hij (terecht) lid van verdienste is van de Rood-Witten.

Toen Lieuwe vijf jaar oud was verhuisde het gezin Steiger van Haarlem naar Eindhoven, omdat vader net zoals vele anderen een baan kreeg bij Philips. Zeven jaar later, toen Lieuwe twaalf werd meldde hij zich aan bij PSV.  Zijn eerste stap bij de club die hij zijn hele loopbaan trouw bleef.

Omdat er toentertijd nog geen keeperstrainingen waren was het aan Steiger om zelf individueel beter te worden.

Hij bleek een natuurtalent te zijn. Op achttienjarige leeftijd debuteerde Steiger en speelde hij vervolgens seizoenen lang bijna alle wedstrijden. Zijn atletische stijl, zijn knalgele keepershirt en lange voorkomen -hij was 1 meter 96 lang- maakte van hem een imposante verschijning in het doel van de Eindhovense club. Bijnaam: de Gele Reus.

In 1953, nadat hij al elf seizoenen keepte voor PSV werd hij opgeroepen voor het Nederlands Elftal. In de zeven interlands dat hij mocht aantreden kreeg hij zoveel doelpunten om de oren dat hij al in 1954 bedankte voor de eer. Voor het Nederlands Elftal waren de jaren ’50 sowieso slechte jaren. Er werd meer verloren dan gewonnen en behalve één verliespot op de Olympische Spelen van 1952 werd er aan geen enkel officieel eindtoernooi meegedaan.

Lieuwe Steiger had al vroeg in zijn carrière oog voor een maatschappelijke carrière naast het voetbal. Hij was een slimme jongen die veel studeerde en uiteindelijk directeur-ingenieur werd van zijn eigen opgezette bedrijf, een technisch adviesbureau. Het voetbal was in deze tijd geen vetpot toch bleef hij zijn ziel en zaligheid in het spel gooien. Keepen, dat vond hij prachtig. Het geld verdiende hij met zijn bedrijf maar de bal bleef de Haarlemmer altijd trouw. Ondanks dat de combinatie van topvoetbal en het leiden van een eigen bedrijf vaak problemen gaf met trainingen en voetbalreizen. Hij zorgde tijdens deze reizen ervoor dat hij zijn werk dan mee nam.

Eén keer scoorde Steiger, dat was in een met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen de Sittardse Boys met op het doel Frans de Munck. Via een penalty scoorde de Gele Reus het eerste en laatste doelpunt uit zijn carrière.

Op 21 september van het jaar 1955 speelde PSV als allereerste Nederlandse club een Europacup wedstrijd. De Eindhovenaren met Lieuwe Steiger op goal en o.a. Coen Dillen in de spits verloren met 6-1 in Wenen van Rapid Wien.

In 1957 dacht Steiger klaar te zijn met zijn rol bij PSV. Als vice-voorzitter bleef hij na zijn afscheid nauw betrokken bij de club. Tot in 1959 een ernstig keepersprobleem zich opdeed en de unieke situatie ontstond dat de vice-voorzitter voor vijf wedstrijden terugkeerde in de Eredivisie. Vijf wedstrijden die hij overigens voortreffelijk keepte.

In 1959 beëindigde de keeper zijn carrière , waarin hij één landstitel pakte en een eenmaal de KNVB beker wist te winnen, definitief.  Na zijn voetbalcarrière richtte hij zich volledig op zijn eigen bedrijf.

Na een ziekbed overleed Lieuwe Steiger op 17 oktober 2006 op 82-jarige leeftijd.

(Foto: Behrens, Herbert / Anefo, [Nationaal Archief])

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *