Lucas Radebe (1969)

Lucas Valeriu Radebe (12 april 1969) was een Zuid-Afrikaanse verdediger die in eigen land uitkwam voor de Kaizer Chiefs en bij het Engelse Leeds United zich ontwikkelde tot één van de beste centrale verdedigers van de Premier League. Radebe, die in Leeds uitgroeide tot een publiekslieveling, stond onder meer bekend om zijn uitstekende tackle. (Foto: Wikipedia)

Radebe groeide op in Johannesburg, waar hij veel voetbalde. Dit deed hij echter niet als veldspeler, maar als doelman. In 1990 haalt de nationale topclub Kaizer Chiefs Radebe binnen, waar hij als middenvelder werd gebruikt. Uiteindelijk zou hij centraal in de defensie terecht komen en hier de rest van zijn loopbaan blijven spelen. In 1991 en 1992 werd Radebe met de Kaizer Chiefs landskampioen van Zuid-Afrika. De sterke verdediger had hier met zijn goede spel een belangrijk aandeel in, wat men ook bij de nationale voetbalbond opmerkte. In 1992 debuteerde Radebe voor zijn land, waarvoor hij in totaal zeventig maal uitkwam.

In 1994 besloot Radebe Afrika om te ruilen voor Europa en tekende hij een contract bij Leeds United. De eerste twee seizoenen op Engelse bodem stonden voor Radebe in het teken van aanpassen en was hij veelal invaller. Vanaf het seizoen 1996/1997 verkreeg hij een basisplaats bij Leeds United. Vervolgens brak er een succesvolle periode voor hem en zijn club aan. Radebe werd aanvoerder en werd zodoende ‘The Chief’ genoemd. Ook zijn voormalig ploeg in Zuid-Afrika speelde hierin een rol. Tussen 1998 en 2002 eindigde het altijd in de top-vijf van de Premier League, wat ook in Europa fraaie prestaties opleverde. In 2001 bereikte men de halve finale van de Champions League, een jaar daarvoor werd de halve finale van de UEFA Cup gehaald.

Vanaf 2002 nemen de financiële problemen voor Leeds United toe. Een groot aantal sterspelers zou de club verlaten, waarop de prestaties steeds minder werden met de uiteindelijke degradatie in 2004 als resultaat. Radebe bleef zijn club echter trouw en zou nog één seizoen in het Championship actief zijn. Omdat men niet direct terugkeerde op het hoogste niveau en de prestaties van Radebe achteruit gingen, besloot hij in 2005 zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Dat Radebe onverminderd populair bleef, blijkt wel uit het feit dat na een Enquête van een brouwerij uit Leeds de meest populaire biernaam Radebeer is. Tegenwoordig is Radebe actief als analist voor de Zuid-Afrikaanse televisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *