Maceo Rigters (1984)

Maceo Rigters

Maceo Rigters (22 januari 1984) is een voormalig aanvaller van onder meer NAC Breda, Willem II en Jong Oranje, waarmee hij in 2007 Europees jeugdkampioen werd. Na zijn profloopbaan ging de zwaarlijvige spits aan de slag bij de Amsterdamse amateurclub ZSGOWMS.

Waar Rigters ná zijn profcarrière ging voetballen, begon hij als jonge knul ook. Na enkele jaren in de jeugd bij ZSGOWMS kwam Rigters via Neerlandia bij sc Heerenveen terecht. Op zijn negentiende debuteerde hij voor de Friezen, maar verder dan twee wedstrijden in de hoofdmacht kwam hij niet. Hierna vertrok Rigters naar FC Dordrecht, uitkomend in de Eerste Divisie. De sterke, maar niet al te lange Rigters (177 cm) liet zien een prima spits te zijn voor de Schapenkoppen, door in zeventien wedstrijden acht treffers aan te tekenen. Voor NAC het teken om de aanvaller na een halfjaar alweer van de Krommedijk te halen.

Weer terug in de Eredivisie bleek het scoren wederom lastig te zijn. Voor het hoogste Nederlandse voetbalniveau kwam Rigters snelheid en klasse te kort, maar toch zou hij het maximale uit zijn carrière halen. Bondscoach Foppe de Haan was namelijk gecharmeerd van de aanvaller en besloot hem mee te nemen naar het EK in eigen land. Hier brak Rigters helemaal door.

Rigters scoorde tijdens het toernooi viermaal. Vooral de omhaal waarmee hij Nederland in de halve finale (de 1-1) op de been hield, ging de wereld over. Het bleek het doelpunt te zijn wat hem later die zomer een prachtige transfer opleverde naar Blackburn Rovers. Rigters scoorde echter ook in de gewonnen finale tegen Servië (4-1) en kroonde zich hierdoor tot toernooi-topscorer. Direct na het EK was de interesse in Rigters enorm. Sevilla (dat jaar winnaar van de UEFA Cup), Celtic en Glasgow Rangers toonden onder meer interesse in de aanvaller, die uiteindelijk koos voor een lucratieve transfer naar Blackburn Rovers.

De Premier League-club trok 1,2 miljoen euro uit voor de Nederlander, die in André Ooijer een landgenoot op Ewood Park vond. Zoals bekend werd het avontuur van Rigters in Engeland geen groot succes. Spelen deed hij slechts twee keer voor de club, zonder te scoren. Hij werd vervolgens uitgeleend aan Norwich City, Barnsley en Willem II, om in 2011 transfervrij over te stappen naar het Australische Gold Coast United. Na één seizoen, 22 wedstrijden en vier doelpunten hield Maceo Rigters het ook in Down Under voor gezien. En keerde hij terug naar Nederland.

Op professioneel niveau kwam hij daarna niet meer uit. Na zijn profcarrière ging de zwaarlijvige puntspeler aan de slag als trainer bij de Amsterdamse amateurclub ZSGOWMS.

(Foto: @keesleurink)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *