Marcel Benjamin Peeper (1965)

Marcel Benjamin Peeper (1965

Marcel Benjamin Peeper (9 september 1965) was een middenvelder die in zijn allereerste en tevens laatste interland voor Oranje tegen de Sovjet Unie een dubbele beenbreuk opliep en daarna nooit meer zijn oude niveau behaalde.

Als linkshalf/ linksbuiten is Peeper vanuit de jeugdopleiding van Ajax in 1985 vertrokken naar HFC Haarlem waar hij zijn debuut maakte in de Eredivisie. Na vier seizoenen vertrok hij naar FC-Twente. In het seizoen 1992/1993 verliet hij FC Twente voor Sparta. Daarna volgden vier jaar bij SC Lokeren in België, twee seizoenen FC Groningen (zie de site van FCG Stats voor al zijn statistieken bij de Groningers) en een seizoen Wuppertaler SV.

Het hoogtepunt van zijn loopbaan zou achteraf tragisch genoeg gelijk het dieptepunt betekenen. In 1990 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen de Sovjet-Unie. Interim bondscoach Nol de Ruiter had zelfs een basisplaats voor het weggelegd. Slechts 18 minuten heeft zijn interlandcarrière mogen duren alvorens slager Sergei Gorloekovich met een overtreding hem een dubbele beenbreuk bezorgde.

Marcel Peeper zei daarover later zelf: “Het liep lekker met Richard Witschge achter me,” herinnerde het slachtoffer zich in 1995. “Ik had een paar goede acties. Toen werd ik finaal doormidden geschopt, mijn hele been in puin. Die gozer mocht gewoon blijven staan; hij kreeg niet eens geel.” In plaats van deelname aan het WK 1990 belandde hij in het ziekenhuis. Een lange weg terug volgde, waarin hij de donkere kanten van de voetbalwereld leerde kennen.  Twee en een halfjaar heeft de revalidatie in beslag genomen maar hij is nooit teruggekeerd op zijn oude niveau. En heeft hij ooit nog Gorloekovitsj eens gezien? In Italië liepen ze elkaar tegen het lijf, maar Gorloekovitsj keek strak voor zich uit. “Vreemd,” volgens Peeper, “maar ik maak me er niet druk meer om.”

Ook zijn leven naast het voetbal viel niet te benijden aangezien Peeper, ook in 1990, en zijn toenmalige vriendin en zijn voetbalvriend Tom Krommendijk door auto-ongelukken verloor. In 2000 sloot hij zijn profcarrière af en voetbalde hij korte tijd bij de amateurs van Turkiyemspor. Daarnaast begon hij een sportzaak in Amsterdam, ging appartementen verhuren en werd rapporteur voor de Telegraaf.

(Foto – ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *