Marcel Boudesteyn (1971)

Marcel Boudesteijn

Marcel Boudesteyn (23 september 1971) bespeelde het (linker) middenveld van Excelsior, FC Groningen en FC Zwolle. Helaas zorgden de vele knieblessures ervoor dat er een einde kwam aan zijn voetbalcarrière.

Toen Marcel Boudesteyn zeventien was, had hij de jeugd van Excelsior doorlopen en trad hij toe in het eerste van ‘De Kralingers’. Na zijn eerste profcontract haalde trainer Westerhof hem naar Groningen. Daar heeft hij twee mooie jaren gespeeld en kreeg toen een transfer naar, toen nog, FC Zwolle. Met FC Zwolle promoveerde Boudesteyn van de Eerste Divisie naar de Eredivisie. Marcel Boudesteyn heeft uiteindelijk zeven jaar voor FC Zwolle gespeeld. Helaas zorgden de vele knieblessures ervoor dat er een einde kwam aan zijn voetbalcarrière.

In 1989 begint het voetbalavontuur voor de snelle Boudesteyn op Woudestein, bij Excelsior in de Eerste Divisie. Het eerste seizoen kwam hij maar tot drie duels (nul goals). Het tweede seizoen leverde een totaal van 24 potjes op waarin hij twee maal wist te scoren. Doordat Marcel tot tweee maal toe zijn middenvoetsbeentje brak, kwam hij tot een minder aantal wedstrijden. In de kelder van het betaalde voetbal in Nederland zou Boudesteyn uiteindelijk komen tot 83 wedstrijden waarin hij zeven maal de goal wist te vinden. Hij speelde zich er maar mooi mee in de kijker bij Eredivisionist FC Groningen. Een kwart miljoen gulden ging naar Rotterdam.

Bij FC Groningen kreeg ‘aanspeelpunt’ Boudesteyn meteen een basisplek en stond die niet meer af. In een van de eerste wedstrijden, in en tegen FC Utrecht (18 september 1994), kreeg hij het meteen aan de ‘stok’ met Edwin Gorter. Deze meester in het provoceren bezorgde Boudesteyn een rode kaart. Boudesteyn voelde zich letterlijk en figuurlijk in het kruis getast en had daarop Gorter een schop verkocht vlak voor de ogen van scheidsrechter Ab Schuurmans. Het leverde de middenvelder een schorsing op van twee wedstrijden.

In de 52 wedstrijden die Marcel Boudesteyn uiteindelijk voor FC Groningen speelde scoorde hij 1 keer (in een oefenwedstrijd tegen het Asser ACV) en kreeg in totaal 1 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 4-0 in de thuiswedstrijd tegen Sparta op 04-12-1994. Zijn grootste nederlaag is de 7-1 in de uitwedstrijd tegen PSV op 21-10-1995. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is 34,62%. (met dank aan FCGStats)

Toch werd het contract van Boudesteyn niet verlengd en na drie jaar Groningen toog hij zuidwaarts naar de plaatselijke FC te Zwolle. Dit werd in eerste instantie een verblijf in de Eerste Divisie. Maar toen na zes seizoenen eindelijk promotie naar de Eredivisie was afgedwongen, was het einde verhaal voor de geboren Krimpenaar. De vele blessures noopten hem te stoppen. Het hield op met de loopbaan voor Marcel met 204 gespeelde wedstrijden waarin hij tien maal wist te scoren.

Tijdens zijn voetbalcarrière heeft Marcel Boudesteyn altijd gewerkt. Eerst administratief, later ook in commerciële functies. Werken aan een toekomst omdat er aan de voetbalcarrière een einde zou komen. Hij haalde zijn MEAO-diploma en gedurende zijn voetbalperiode studeerde hij voor zijn boekhouddiploma en haalde hij diploma’s voor financiële dienstverlening. Samen met de werkervaring een mooie basis om voor zichzelf te beginnen. Dit is gelukt met adviesbureau Boudesteyn Hypotheken & Verzekeringen. Zelfs als leider van de onderneming en financieel adviseur blijft Marcel Boudesteyn betrokken bij het voetbal; zo is hij momenteel hoofdtrainer bij VV Nunspeet.

(Foto: FCGStats)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *