Marcel Desailly (1968)

Marcel Desailly

Marcel Desailly (7 september 1968) is een voormalig verdediger uit Frankrijk. The Rock is met name bekend van zijn periode bij AC Milan, Chelsea en Olympique Marseille. Met deze laatste vereniging won hij in 1993 de allereerste editie van de Champions League.

Desailly werd geboren als  Odenke Abbey in Accra, de hoofdstad van Ghana. Omdat de moeder van Desailly trouwde met de Franse consul Marcel Louis Desailly, kwam de kleine Odenke in Frankrijk terecht en kreeg hij de naam die hij nu draagt. Desailly kwam terecht in Nantes, waar hij voor de plaatselijke FC ging voetballen. In 1986 debuteerde hij in het eerste van FC Nantes en na zes jaar nam de Franse topclub Olympique Marseille hem over.

In de Zuid-Franse havenstad speelde de verdediger slechts één jaar, maar in dat jaar won hij echter wel de Champions League. Het AC Milan van Frank Rijkaard en Marco van Basten werd in de finale verslagen. Dit gebeurde door een nipte 1-0 overwinning.

AC Milan bleek zo onder de indruk te zijn van de verdediger, dat ze hem het seizoen erop direct naar de Italiaanse Modestad haalden. Ook hier kende Desailly veel succes. In zijn debuutjaar pakte hij direct de landstitel, Champions League en de Europese Supercup. Nadat de 116-voudig international in 1998 met Frankrijk de wereldtitel pakte, transfereerde hij naar Engeland. Chelsea haalde de ervaren stopper voor ongeveer zeven miljoen euro naar Londen.

Ook in Engeland pakte Desailly in zijn debuutseizoen direct een prijs, hij mocht andermaal de Europese Supercup toevoegen aan zijn palmares. In de vier jaar die hierna volgden, won Desailly enkel in 2000 nog prijzen. De Charity Shield en de FA Cup met Chelsea en de Europese titel met Frankrijk.

In 2004 besluit Desailly af te bouwen in Qatar. Via Al-Gharafa en Qatar SC hing de bonkige dekker in november 2005 zijn schoenen aan de wilgen. Tegenwoordig is Desailly onder meer in de weer als ambassadeur van OrphanAid Afrika.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

 Dat Desailly zich nog sterk verbonden voelt met zijn geboorteland Ghana, blijkt uit onderstaand filmpje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *