Márcio Santos (1969)

Marcio Santos

Márcio Santos (15 september 1969) was een imposante verdediger die van 1995 tot en met 1997 bij Ajax speelde. De Braziliaanse wereldkampioen werd door Louis van Gaal als grote speler binnengehaald, maar zou uiteindelijk met stille trom vertrekken uit Amsterdam.

Márcio Santos was een onbetwiste basisspeler in het Braziliaanse elftal dat het WK 1994 won. Het team van Carlos Alberto Parreira, met Romario als absolute ster, schakelde in het snikhete Amerika onder meer Nederland uit in de kwartfinale. Márcio Santos stond tijdens dat toernooi in het hart van de verdediging van de Goddelijke Kanaries en scoorde in de groepsronde zelfs nog een goal. In de finale tegen Italë miste hij overigens een penalty.

De Braziliaan verkaste in die zomer van Bordeaux naar de Italiaanse subtopper Fiorentina. Na een jaar Florence vertrok hij in 1995 naar Ajax, dat na het winnen van de Champions League op dat moment het sterkste team van Europa was. Márcio Santos moest Frank Rijkaard opvolgen en de nieuwe leider worden in de verdediging van de Amsterdammers.

Zijn verblijf in de hoofdstad liep echter uit op een sof. Santos kon maar niet wennen in Amsterdam en moest concurreren met Frank de Boer, die zijn plek als linksback had verruild voor een plaats in het centrum van de Ajax-verdediging. Dit had tot gevolg dat Márcio Santos regelmatig reserve was, of genoegen moest nemen met een linksbackpositie, een plek waar hij zichtbaar met tegenzin speelde.

Het trieste dieptepunt in zijn korte Ajax-carrière was de rode kaart die hij in de winterse wedstrijd tegen PSV op 22 december 1996 kreeg van Dick Jol. Als invaller werd hij al na 19 seconden van het veld gestuurd nadat hij de doorgebroken Luc Nilis had gevloerd. Ajax verloor deze wedstrijd met 0-2. De samenvatting van deze wedstrijden kan helaas niet ingesloten worden in deze webpagina, maar is te zien via deze link (rode kaart rond 08.00).

Het kwam uiteindelijk niet meer goed met de carrière van de kopsterke verdediger. Santos werd verhuurd aan Atletico Mineiro in zijn vaderland en speelde daarna nog bij diverse clubs in Brazilië en een club in China. Hij beëindigde zijn professionele voetbalcarrière in 2004. Márcio Santos speelde 40 interlands voor de Seleção en scoorde daarin vijfmaal. 

Volgens de laatste berichten is Santos eigenaar van winkelcentrum ‘Centro Comercial Marcio Santos’ in de Braziliaanse badplaats Balneário Camboriú. (foto ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *