Marcos Senna (1976)

Marcos Antônio Senna da Silva (17 juli 1976) was een Braziliaanse middenvelder die zijn voetbalsucces in Spanje kende. De tot Spanjaard geneutraliseerde controleur groeide uit tot een onmisbare schakel van La Roja dat in 2008 Europees Kampioen werd. In clubverband was Senna elf seizoenen verbonden aan Villarreal, waar hij aanvoerder werd en uitgroeide tot een clubicoon. Bijzonder aan de carrière van Senna is het gegeven dat hij pas vanaf zijn 28ste levensjaar een structurele basisplaats in het profvoetbal had.

Een laatbloeier

Marcos Senna.

“Ik voetbal simpel en zonder poespas. Ik houd er niet van als spelers makkelijke dingen moeilijk proberen op te lossen”. Hoewel de strekking van de uitspraak intellectueel eigendom is van Johan Cruijff, typeert Marcos Senna zich met deze woorden zeer treffend. Met zijn overzicht, uiterst zuivere passing en geweldige traptechniek was Senna tussen 2002 en 2013 een stabiele factor en de belangrijkste schakel in de machinekamer van de Gele Duikboot uit het westen van Spanje, waar hij zogezegd zijn grootste successen kende. Geboren werd Senna in Sao Paulo Brazilië en in 1997 debuteerde hij in het profvoetbal. De destijds 21-jarige middenvelder moest het niet hebben van de dubbele scharen en eindeloze dribbels waardoor hij wat uit de toon viel. Vier clubs in zijn vaderland versleet hij, voordat Senna in 2002 de overstap waagde naar Villarreal CF.

De eerste jaren van Senna waren ongelukkig bij zijn nieuwe club. Door herhaaldelijk blessureleed aan de knieën zat een basisplaats er niet in tijdens de eerste twee van zijn Villa-jaren. Met ingang van het seizoen 2004/2005 greep Senna een basisplaats én bleef hij blessurevrij. Synchroon aan de fitheid van Senna begonnen ook de succesjaren van Villarreal. Een causaal verband viel -met terugwerkende kracht- niet te ontkennen.

Tropenjaren met land en club

Met enkele gerichte aankopen in de zomer van 2004 begon Villarreal te bloeien. Een elftal waar onder meer Juan Roman Riquelme al speelde, werd versterkt met Diego Forlan. Afkomstig van Manchester United. Voetbalprofessor Manuel Pellegrini bouwde zodoende verder aan wat een voetbalmachine werd. Riquelme was de spelmaker, Senna het cement dat het elftal bijeen hield en Diego Forlan de afmaker. Met 25 treffers knalde hij Villarreal naar een derde plaats in de Primera Division en daarmee naar de Champions League.

AZ verstoorde het droomseizoen van de Spanjaarden ruw, door in Europees verband de club een halt toe te roepen. In het Eigen El Madrigal verloor Villarreal met 1-2. Onder meer door een gemiste strafschop van Riquelme. Op bezoek in de Alkmaarderhout kwam Villa net te kort en bleef AZ piepend en krakend overeind. De grote pech voor Villarreal was het ontbreken van Forlan in beide wedstrijden. De in bloedvorm verkerende Uruguayaan mocht Europees niet in actie komen voor de Gele Onderzeeër doordat hij aan het begin van het seizoen een minuutje meedeed met Manchester United in Europa.

Ondanks het tegenvallende resultaat in Europa mocht Villarreal toch terugkijken op een fantastisch seizoen. Een afgetekende 3-0 overwinning op het FC Barcelona van coach Frank Rijkaard en superster Ronaldinho was misschien wel de mooiste zege van dat jaar. Uiteindelijk eindigde Villarreal dus op een derde plaats en daarmee kwalificeerde men zich voor de laatste voorronde van de Champions League.

Villarreal, met Senna uiterst rechts, viert een treffer.

Om de groepsfase te bereiken moest Villarreal afrekenen met Everton. Door tweemaal met 2-1 te winnen van de Engelsen werd de hoofdfase bereikt en mochten de Spanjaarden het opnemen tegen Manchester United, Lille en Benfica. Villarreal werd uiteindelijk eerste in de poule, door twee overwinningen. De overige vier wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Senna speelde een cruciale rol bij de uitwedstrijd tegen Benfica door de enige treffer van de wedstrijd te maken. Uiteindelijk strandde Villarreal in de halve finales tegen Arsenal.

De onmisbare status van Senna bleef in Spanje niet onopgemerkt. In 2006 debuteerde Senna voor de nationale ploeg en als controleur in een sterrenelftal werd in 2008 het Europees kampioenschap gepakt. Het WK twee jaar later ging aan de neus van de geboren Braziliaan voorbij vanwege fysieke problemen en hiermee was de rol van Senna op internationaal vlak ook uitgespeeld. Sergio Busquets nam zijn plaats in en stond deze niet meer af. Senna kwam tot 28 interlands en één doelpunt.

Afbouwen in de States

De succesjaren met Villarreal waren inmiddels voorbij. De club degradeerde, maar Senna bleef zijn grote liefde trouw. Hij hielp hen terugkeren naar de Primera Division in 2013 en nam vervolgens afscheid. Afbouwen deed de inmiddels 37-jarige middenvelder in de Verenigde Staten, waar hij ging voetballen voor de New York Cosmos. in 2015 nam de 38-jarige Senna afscheid van het betaalde voetbal en werd hij ambassadeur van zijn grote liefde Villarreal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *