Marcus Allbäck (1973)

Marcus Christian Allbäck (5 juli 1973) was een sterke Zweedse spits die in ons land vooral bekend staat als spits van SC Heerenveen.

De blonde aanvaller begon in 1992 zijn loopbaan bij Örgryte IS in zijn vaderland. Hier speelde hij bijna zes seizoenen, toen haalde Bari hem naar de Italiaanse Serie A. Zijn verblijf daar werd geen succes, hij werd vervolgens verhuurd aan het Deense Lyngby. Daarna ging Allbäck weer terug naar Örgryte.

In de winterstop van seizoen 2000/01 nam SC Heerenveen hem over voor 2,5 miljoen gulden. Op 23 februari 2001 scoorde Allbäck zijn eerste goals in een met 1-6 gewonnen uitwedstrijd bij Willem II. Hij scoorde de 1-1, 1-3 en 1-5. In Friesland maakt hij grote indruk met zijn vele goals. Diverse clubs tonen interesse in de makkelijk scorende Zweed. Aston Villa is de gelukkige club die hem overnam, in de zomer van 2002 verkaste hij voor circa 3,5 miljoen euro naar Engeland.

Zijn verblijf in Birmingham was echter geen groot succes en na twee seizoenen, waarin Allbäck slechts  zes competitiedoelpunten maakte, vertrok hij naar de Duitse Bundesliga. Hansa Rostock werd zijn nieuwe club. Ook dit verblijf was niet zo’n succes als Marcus gewild zou hebben en in de zomer van 2005 vertrok hij naar FC Kopenhagen.

Op 14 december 2009 beëindigde hij zijn spelersloopbaan. Op dit moment is hij assistent-coach van het Zweedse voetbalelftal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *