Marek Citko (1974)

Marek Citko (27 maart 1974) was een populaire Poolse schaduwspits die vanwege een ernstige blessure nooit de absolute top wist te bereiken. In 1997 weigerde hij een transfer naar Blackburn Rovers om een studie Priesterschap te volgen in zijn geboorteland.

Successen in Lodz voor Marek Citko

Citko startte met voetballen in zijn geboortestad Białystok. Waar hij zich als zestienjarige gescout zag door Jagiellonia. In de zomer van 1995 nam topclub Widzew Łódź de aanvallende middenvelder over en aldaar kende Citko uitstekende jaren. Met de club won hij direct landskampioenschap. Dit was voor het eerst sinds 1982. En dat betekende ook Champions League-voetbal.

Het hoofdtoernooi werd bereikt nadat het Deense Brondby in de voorrondes werd uitgeschakeld. Het heenduel in Polen werd met 2-1 gewonnen. Echter in de return stonden de Polen in de rust met 2-0 achter. Het leidde tot flink wat stress bij voorzitter Andrzej Grajewski. Op z’n ‘old skool-Oostbloks’ stormde hij de kleedkamer in en gaf in duidelijke bewoording aan dat ‘hier verliezen het einde van Widzew zou betekenen’.

‘Maar dat geschreeuw namen wij niet heel serieus’, aldus Citko. Uiteindelijk werd het duel met 3-2 verloren. Maar door de 2-1 thuisoverwinning was dit net aan genoeg. Met terugwerkende kracht kreeg Marek Citko de credits voor zijn leidersrol in de tweede helft. En ook voor de oppeppende woorden in de rust nadat de voorzitter zijn zegje had gedaan.

In een poule met Borussia Dortmund, Atlético Madrid en Steaua Boekarest finishte Lodz op een knappe derde plaats. Citko kende persoonlijk succes door een fantastische treffer te maken in de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid; hoewel men met 1-4 de bietenbrug op ging, had men het vooral over de fantastische treffer van Citko. Zijn inzicht, traptechniek en lef kwamen hierin op een prachtige wijze samen. Hij wist namelijk door een briljante lob doelman Molina te verschalken.

Populair in polen

De inmiddels international liet zich een maand later ook in het tricot van de nationale ploeg zien. Tijdens het WK-kwalificatieduel in en tegen Engeland scoorde Citko de 0-1 op Wembley. Hoewel het duel met 2-1 verloren ging, betekende het doelpunt op Wembley voor Marek Citko een hele hoop. Hij werd er één van de meest populaire Poolse sporters mee en werd verkozen tot ‘Pools atleet van het Jaar 1996’: ‘Citkomania’ was geboren. Hiermee troefde hij onder meer enkele gouden medaillewinnaars af, die namens Polen op de Olympische Zomerspelen van 1996 actief waren.

Uiteraard was de naam van Citko ook in Engeland gevestigd. In januari 1997 toonden Liverpool en Blackburn Rovers interesse in de rappe en technisch vaardige spelmaker. Het meest concreet werd Blackburn Rovers, maar tot een transfer kwam het niet. De reden hiervoor is opmerkelijk te noemen: Citko volgde een studie om priester te worden en wilde hierom niet zijn geboorteland verlaten.

Het sportieve noodlot

Op 17 mei 1997 trof het sportieve noodlot de sympathieke rechtspoot. In het competitietreffen tegen Górnik Zabrze liep Citko een ernstige achillespeesblessure op, welke hem ruim anderhalf jaar aan de kant hield. De 23-jarige Citko zou na zijn terugkeer nooit meer zijn oude niveau halen en nadat hij in 1999 afscheid nam van  Widzew Łódź volgde een trektocht langs tal van clubs: uiteindelijk beëindigde Citko zijn carrière in 2007 bij Polonia Warschau, waar hij sporadisch zijn klasse nog liet zien. Zo scoorde hij in zijn laatste jaar als prof direct uit een hoekschop.

Marek Citko, die is opgenomen in het ‘Beste elftal aller tijden’ van Widzew Łódź, ging na zijn voetbalcarrière de politiek in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *