Mario Kempes (1954)

Mario Alberto Kempes

Mario Alberto Kempes Chiodi (15 juli 1954) is een voormalig Argentijnse aanvaller. In 1978 dompelde hij voetbalminnend Nederland in rouw door met zijn land de wereldtitel voor de neus van de Nederlanders weg te kapen. Kempes maakte twee van de drie Argentijnse doelpunten.

Kempes stond bekend als een hardwerkende spits met een flinke dosis techniek die makkelijk het doel wist te vinden. In de 26 jaar dat El Matador profvoetballer was, wist hij vooral namens het Argentijnse Rosario Central en het Spaanse Valencia vaak te scoren. Voor de eerste vereniging 85 maal in 107 wedstrijden. En namens de Spaanse grootmacht 116 keer in 184 wedstrijden. Dit laatste wel verdeeld over twee periodes.

Met Valencia wist hij ook de meeste prijzen te pakken. Hij won zowel de UEFA cup en de Europese Super cup in 1980. De Copa del Rey won hij een jaar eerder. Ook individueel zette Kempes wat prijzen weg. Tweemaal (1977 en 1978) won hij de Trofeo Pichichi, de prijs die wordt uitgereikt aan de topscoorder van de Primera División.

Dat Kempes, die vooral van buiten het zestienmetergebied het vijandelijke doel onder vuur nam, van het spelletje hield, bewijst zijn indrukwekkende carrièrelengte. Maar liefst 26 jaar voetbalde Kempes op profniveau, om uiteindelijk in 1996 bij het Indonesische Persatuan Sepak Bola Pelita Jaya  te stoppen, op 42-jarige leeftijd. Hiervoor diende Kempes nog een batterij aan clubs, waaronder het De Oostenrijkse clubs First Vienna FC en VSE Sankt Pölten.

In 1978 zag Kempes zich verkozen tot Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar. Bovendien behaalde de Argentijn een vermelding in de door Pelé in maart 2004 opgestelde Lijst FIFA 100 beste spelers.

Na zijn loopbaan kreeg Mario Kempes een baan als voetbalcommentator- en analist voor de Spaanstalige sportzender ESPN Deportes.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *