Marko Pantelić (1978)

Marko_Pantelić

Marko Pantelić (15 september 1978) was een makkelijk scorende Serviër met een rijk voetbalverleden. In Nederland kennen we de spits vooral van zijn periode bij Ajax, waar hij door zijn heerlijk arrogante gedrag een cultheld werd. Voordat Pantelić in Amsterdam neerstreek, speelde hij onder meer voor Paris Saint-Germain Rode Ster Belgrado en Hertha BSC.  

De door Rode Ster opgeleide Pantelić vertrok als jonge knul naar Griekenland. De vader van Pantelić vond er werk en nam de familie mee. In Griekenland ging de jonge aanvaller verder voetballen en dit resulteerde al op zijn veertiende in een profcontract: Iraklis Thessaloniki had Pantelić vastgelegd. Paris Saint-Germain onderkende al snel het talent van Pantelić en nam hem in 1997, op zijn negentiende, over van de Grieken. In Parijs kwam de Serviër terecht in een elftal vol gerenommeerde vedetten. Onder meer Patrice Loko en Marco Simone lagen onder contract bij PSG, dat in 1996 nog de UEFA Cup won ten koste van Rapid Wien.

Door de moordende concurrentie mag het geen verrassing heten dat Pantelić niet wist te slagen in Parc des Princes. Na een goed seizoen (veertien goals in 21 wedstrijden) op huurbasis voor Lausanne-Sport, tekende  Pantelić in de zomer van 1999 een contract bij het Spaanse Celta de Vigo. Voor Pantelić een start van enkele zeer magere jaren. Tot 2003 kwam de aanvaller nauwelijks in actie en kon hij geen indruk maken. Niet in dienst voor Celta, maar ook niet voor Sturm Graz, Yverdon-Sport en FK Obilić. Waarvan de eerste twee op huurbasis. Vanaf het seizoen 2003-2004 ging het weer goed met de goaltjesdief. Hij kende een uitstekend jaar bij Sartid Smederevo, waarna hij een jaar later bij jeugdliefde Rode Ster een transfer verdiende naar Hertha BSC. Na jaren van clubhoppen vond de aanvaller in Berlijn zijn rust. Maar liefst vier seizoenen speelde Pantelić voor Die Alte Dame, waarna hij in de zomer van 2009 neerstreek in Amsterdam.

Pantelić werd in Amsterdam heel rap een ware cultheld. Niet omdat hij nou zo goed kon voetballen, maar vanwege zijn heerlijk arrogante gedrag. Hoewel hij eenvoudig scoorde (zestien treffers in 25 wedstrijden) was zijn spel niet geweldig, maar durfde hij wel direct om loonsverhoging te vragen nadat het wat beter ging lopen. Verder werden zijn duimpjes, handengeklap en schouderklopjes na een slechte pass richting zijn persoon ook legendarisch. Net als het lange haar, gedragen in een haarbandje. Zijn gedrag maakte hem populair bij de fans, maar niet bij het bestuur. Speler en club kwamen er niet uit qua contractverlenging en na één seizoen vertrok Pantelić alweer uit Amsterdam. Hij tekende een contract bij Olympiakos Piraeus en zou hier nog drie seizoenen voetballen. In de zomer van 2013 besloot hij zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *