Martin Dahlin (1968)

Martin Dahlin

Martin Dahlin  (16 april 1968)  is een Zweedse oud-international. Hij viel vooral op in de jaren 1991-1997 met zijn 60 doelpunten in 125 wedstrijden voor Borussia Mönchengladbach.

Dahlin speelde in zijn jeugd bij Lunds BK voor hij de overstap maakte naar Malmö FF, waarvoor hij zijn eerste profwedstrijden speelde. Nadat hij daar voldoende indruk had gemaakt lonkte een avontuur in het buitenland. Hij maakte in 1991 dan ook de overstap naar het Duitse Borussia Mönchengladbach. In totaal zou hij 5,5 seizoen lang de groen/witte kleuren verdedigen, met een redelijke productiviteit. In de periode in Mönchengladbach werd hij kortstondig uitgeleend aan AS Roma. Uiteindelijk zou hij de overstap maken naar Blackburn Rovers, waar hij in één seizoen 26 wedstrijden (waarvan 13 als invaller) speelde en vier keer wist te scoren. Hij sloot zijn loopbaan af na een periode bij Hamburger SV waar hij nauwelijks aan spelen toekwam vanwege een hardnekkige rugblessure.

Met het Zweedse nationale elftal behaalde Dahlin de halve finales van het EK 1992, dat in zijn geboorteland werd gehouden. In 1993 won hij de Guldbollen, de prijs voor beste Zweedse voetballer van het jaar.  Bij het nationale elftal vormde hij een sterk koppel met Tomas Brolin waar hij in 1994 knap derde werd op het WK.

Nadat hij op dertigjarige leeftijd vanwege een rugblessure stopte als profvoetballer werd hij spelersmanager en is dat vandaag de dag nog steeds voor onder anderen Markus Rosenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *