Martín Palermo (1973)

Martín Palermo (7 november 1973) is een voormalig aanvaller uit Argentinië. De spits maakte vooral naam in eigen land, waar hij uitkwam voor Estudiantes en Boca Juniors. Daarnaast speelde de lange spits ook nog in Spanje, maar zijn avonturen bij Villarreal, Real Betis Sevilla en Alavés waren niet zo succesvol als de periode’s in zijn eigen land. Ook speelde de target man vijftien interlands voor Argentinië.

De linksvoetige goalgetter begon zijn loopbaan bij Estudiantes uit zijn geboorteplaats La Plata. Op 5 juli 1992 debuteerde hij in het roodwitte shirt van Estudiantes, waarmee hij drie jaar later promoveerde naar het hoogste niveau. Palermo liet zien een neusje voor de goal te hebben, door in 93 wedstrijden 34 keer te scoren. In 1997 leverde dit hem een transfer op naar Boca Juniors, waar hij zou uitgroeien tot een ware doelpuntenmachine. In drie jaar tijd kopte en knalde hij 81 ballen tegen de touwen, hier had hij slechts 102 wedstrijden voor nodig. Samen met de vele goals, werden ook de prijzen aan één geregen. In 1998, 1999 en 2000 werd het Argentijnse kampioenschap behaald en in het laatste jaar kwam er eveneens de Copa Libertadores en een Wereldkampioenschap voor clubteams bij. Een transfer naar Europa kon niet uitblijven en in 2001 kwam deze er dan ook; voor 7,6 miljoen euro nam Villarreal de blonde spits over.

Een gelukkige periode werd het niet. In tweeënhalve seizoen kwam de aanvaller nooit tot volle wasdom en haalde hij niet meer de indrukwekkende cijfers uit zijn Boca-tijdperk. Slechts achttien doelpunten scoorde Palermo, alvorens Villarreal te verlaten voor Real Betis Sevilla. Maar ook in Andalusië wil het niet vlotten met de puntspeler. Een half seizoen hield hij het vol, om via nog eens een half seizoen bij Alavés terug te keren naar zijn geliefde Boca Juniors. In 2004 keerde de aanvaller weer terug en begon hij direct weer met scoren. Acht seizoenen lang bleek Palermo een superspits te zijn voor de topclub uit Zuid-Amerika en met 113 doelpunten in 226 wedstrijden tilde hij zijn gemiddelde weer aardig omhoog. Ook in deze laatste periode als profvoetballer, Palermo zou uiteindelijk in 2011 de schoenen aan de wilgen hangen, werden er prijzen gepakt. In 2005, 2006 en 2008 zou het kampioenschap gevierd worden, in 2007 de winst om de Copa Libertadores. Met in totaal 236 doelpunten is Palermo topscorer aller tijden van Boca Juniors.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *