Mehmet Scholl (1970)

Mehmet Scholl

Mehmet Scholl (16 oktober 1970) was een Duitse middenvelder gezegend met een formidabele techniek en een fabelachtige rechtervoet. Hij speelde bijna zijn gehele carrière bij Bayern München en is samen met Oliver Kahn recordhouder Duitse titels.

Mehmet Scholl werd in Karlsruhe geboren als Mehmet Yüksel. Hij is de tweede zoon van een Turkse vader en Duitse moeder. Toen hij vijf was scheidden zijn ouders en zijn moeder besloot later te hertrouwen met Hermann Scholl. Mehmet kreeg vervolgens de achternaam van zijn stiefvader.

De jonge Scholl speelde in zijn jeugd bij respectievelijk SV Nordwest Karlsruhe en de Karlsruher SC, voordat hij in 1992 werd ingelijfd door het grote Bayern München. Mehmet kreeg het rugnummer 7 toebedeeld. Het nummer waarmee hij tot zijn afscheid in 2007 zou blijven spelen. Bij zijn medespelers was Scholl zeer geliefd. Hij beschikte over een ‘onDuitse’ techniek, was een creatieve spelmaker en bezat een nimmer aflatende inzet. Helaas was Scholl ook gevoelig voor blessures. Regelmatig maakte hij de negentig minuten niet vol. Hij werd in 468 wedstrijden maar liefst 149 keer gewisseld en viel 147 keer in. Een bijzonder record.

Zijn blessuregevoeligheid stond ook een vaste plek in de Nationalmannschaft in de weg. Hij kwam in zeven jaar tijd tot 36 inzetten. In de EK finale van 1996 werd hij bij een 1-0 voorsprong voor Tsjecho-Slowakije gewisseld voor Oliver Bierhoff. Prompt kantelde de wedstrijd. Bierhoff scoorde twee maal en Duitsland werd Europees kampioen. Tijdens het EK van 2000, waar de Duitsers alle drie de voorrondewedstrijden verloren, maakte Scholl het enige doelpunt.

Scholl nam in 2007 afscheid van het profvoetbal. Tijdens een galawedstrijd tegen Barcelona werd hij in de 53eminuut gewisseld. Zijn plaatsvervanger was de nieuwe nummer 7 van Bayern: Franck Ribéry.

Bij de Duitse media stond Scholl bekend als ‘Lausbub’. Hij was altijd in voor een geintje en beantwoordde vragen van verslaggevers niet zelden met een knipoog.

Hieronder een korte compilatie – in het Duits natuurlijk – van een aantal bijzondere antwoorden en uitspraken:

‘Vor Krieg und Oliver Kahn.’
(auf die Frage wovor er Angst habe)

‘Ich werde nie Golf spielen. Erstens ist das für mich kein Sport, und zweitens habe ich noch regelmäßig Sex.’

‘Spielerfrau!’
(auf die Frage was sein Traumberuf wäre)

‘Ich hatte noch nie Stress mit meiner Frau. Bis auf das eine Mal, als sie mit aufs Hochzeitsfoto wollte.’

‘Wenn ich in den Spiegel schaue, sehe ich 67 Kilo geballte Erotik.’

‘Hund bei Uli Hoeneß.’
(auf die Frage, was er im nächsten Leben werden möchte)

‘Weil ich in diesem Alter mit dem Rauchen aufgehört habe.’
(auf die Frage, warum er die Rückennummer 7 trägt)

‘Es ist mir völlig egal, was es wird. Hauptsache, er ist gesund.’
Mehmet Scholl als werdender Vater

‘Wir werden was trinken und dann heulen wir alle. Dann tauschen wir die Frauen und dann gehts weiter…’.
Over zijn afscheidsavond bij Bayern

Na zijn actieve loopbaan dook Scholl het trainersvak in en besloot hij een oude liefde wakker te kussen: bowling. Mehmet Scholl is momenteel voetbalanalist bij de Duitse zender ARD. Hij is de opvolger van Günter Netzer.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *