Michael Zorc (1962)

Michael Zorc (25 augustus 1962) was een Duitse centrale middenvelder die in zeventien seizoenen bijna zeshonderd keer uitkwam voor Borussia Dortmund. Kreeg vanwege zijn lange haar ooit door Rolf Russmann de bijnaam ‘Susi’ opgespeld. (foto Wikipedia)

‘41 Jahre echte Liebe!’, schreef Bild.de op 19 februari over het huwelijk tussen Sportdirektor Michael Zorc en Borussia Dortmund. Zorc verlengde onlangs zijn contract met drie jaar bij de geel-zwarte formatie en blijft in ieder geval tot en met juni 2019 aan de club uit Dortmund verbonden.

Michael Zorc kwam in 1978 op 16-jarige leeftijd over van TuS Eving-Lindenhorst naar Borussia Dortmund. Vanwege zijn lange haar kreeg hij van medespeler Rolf Russmann de bijnaam ‘Susi’ opgespeld. Deze bijnaam wordt tot op de dag van vandaag nog door zijn fans gebruikt.

Onder de legendarische trainer Branco Zebec debuteerde Zorc op 24 oktober 1981 in een uitwedstrijd bij Werder Bremen in het vlaggenschip van de plaatselijke trots. Gedurende de daaropvolgende zeventien! seizoenen bleek hij een niet weg te denken schakel in het spel van de Dortmunders. Hij kwam tot 463 inzetten in de Bundesliga, 66 wedstrijden in Europees verband en maakte 28 keer zijn opwachting in Duitse bekerduels. In al die wedstrijden scoorde hij maar liefst 154 keer, waarvan 49 stuks vanaf de strafschopstip. Slechts Manfred Burgsmüller en Bernd Nickel troffen vaker doel namens de Dortmunders.

Met Dortmund werd Zorc twee keer kampioen van Duitsland, won hij de Champions League en de wereldbeker.

Hoewel Zorc één van de Leistungsträger van Borussia Dortmund was, bleven zijn opwachtingen in de Duitse Nationalmannschaft wat aan de magere kant. Slechts zeven keer werd hij opgeroepen en nam nooit deel aan een groot eindtoernooi.

Op 36-jarige leeftijd ging Zorc met voetbalpensioen en trad hij toe tot de technische staf van de BVB en werd verantwoordelijk voor alle sportieve successen. Van de junioren tot en met de senioren.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *