Michel Platini (1955)

Michel Platini

Michel Platini (21 juni 1955) Franse sterspeler die in clubverband uit kwam voor onder meer Nancy & Juventus. Met 9 goals wist de middenvelder Frankrijk naar de winst van het EK in 1984 te dirigeren. Nu UEFA-voorzitter.

Hij begon zijn carrierre in Frankrijk bij Nancy waar hij 7 seizoenen speelde om vervolgens via ST Etienne (3 seizoenen) naar Juventus te verhuizen. Hij wist als middenvelder bij alle drie clubs veelvuldig te scoren. Platini werd driemaal verkozen tot Europees voetballer van het Jaar en tweemaal tot Beste Franse voetballer Aller Tijden.

Als aanvoerder van het Franse team (les bleus) won hij het EK van 1984 waar hij 9 maal scoorde, waarmee hij topscorer werd. Platini debuteerde op 27 maart 1976 voor het Frans elftal in een oefenduel in Parijs: Frankrijk-Tsjechoslowakije 2-2. Hij scoorde 1 goal uit een karakteristieke vrije trap. Zijn eerste grote eindtoernooi was het WK 1978 in Argentinië.

Platini was de aanvoerder van het Franse nationale elftal dat in 1984 het EK won. Platini werd topscorer van het toernooi met negen doelpunten. In totaal speelde Platini 72 wedstrijden, waarvan vijftig keer als aanvoerder, voor het Franse nationale elftal, waarin hij 41 maal scoorde. Daarmee was hij lange tijd all-time topscorer van Les Bleus.

Op 17 oktober 2007 nam Thierry Henry de ‘fakkel’ over, na twee doelpunten tegen Litouwen (respectievelijk zijn 42e en 43e doelpunt). In 1976 vertegenwoordigde hij zijn vaderland bij de Olympische Spelen in Montreal, Canada.

Als opvolger van Lennart Johansson kreeg Michel Platini in 2007 de erebaan als voorzitter van de UEFA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *