Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Mike Werner (1971) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Mike Werner (1971)

Mike Werner

Mike Werner (13 februari 1971) was een Oost-Duitse verdediger. Werd een legende bij verzamelaars van Paniniplaatjes door zijn Vokuhila Frisur – vorne-kurz-hinten-lang en zijn Oliba – Oberlippenbart. Moest zijn carrière noodgedwongen veel te vroeg beëindigen.

Mike Werner groeit op in Spremberg in de voormalige DDR. Als jeugdspeler verdedigt hij de kleuren van Energie Cottbus, dat op een steenworp afstand van zijn woonplaats ligt. Al op 13-jarige leeftijd wisselt hij naar Vorwärts Frankfurt, dat in de Oost-Duitse Oberliga uitkomt. Frankfurt is een legerclub en spelers hebben te maken met een strak regime. Zo zijn lang haar en oorbellen streng verboden.

Als Mike 16 is maakt hij voor de eerste keer kennis met de regels en macht van de communistische staat. Uit verveling tekent hij een muur in zijn schoolschrift met de slogan ‘der Mauer muß weg’. Een Oost-Duitse officier ontdekt de tekening en Mike krijgt het stempel vluchtgevaarlijk. Hij wordt voor alle internationale wedstrijden geschorst en mist zo het WK -17. Een eerste tik in zijn nog jonge carrière.

Een jaar later maakt hij zijn debuut in de Oberliga bij Vorwärts. Hij blijkt een prima verdediger en hoewel hij nog erg jong is, maakt hij door zijn postuur en goede spel een erg volwassen indruk. Hij speelt een jaar bij Frankfurt en wisselt in 1989 naar FV Motor Eberswalde. Verlost van het militaire juk bij Vorwärts, zet Mike zich af tegen de regels die in Oost-Duitsland gelden en meet zich een nieuwe look aan. Hij laat zijn haar groeien, draag cowboylaarzen en rijdt motor. Hij voelt zich een rebel.

Bij Eberswalde ontwikkelt Mike zich verder als verdediger en hij wordt gescout Hansa Rostock. Mike verkast naar de Hanzestad aan de Oostzee en groeit er uit tot een clubicoon, pure kult. Als voetballer, maar ook zijn ongewone voorkomen springen in het oog. Het lange haar tot ver over zijn schouders, van voren kort, de volle snor. Meer voetballers hebben het in die tijd, maar Mike is extreem. Het ‘Vokuhila’ kapsel, vorne-kurz-hinten-lang, en de ‘Oliba’, Oberlippenbart, zijn geboren.

Terwijl de muur valt en Duitsland weer één wordt, wint Hansa Rostock met trainer Uwe Reinders aan het roer en Mike in de verdediging, de Oost-Duitse beker en wordt het de laatste landskampioen van de DDR. Aan het begin van het seizoen 91/92 is het voor het eerst weer sprake van een gezamenlijke Bundesliga. Bijzonder is dat slechts twee clubs uit de voormalige DDR Oberliga in de Bundesliga mogen meespelen, iets dat in het oosten nog steeds als een groot schandaal wordt ervaren. Naast Hansa is dat Dynamo Dresden. Het wordt een rampzalig seizoen voor Hansa en Werner. Hij is geen zekerheidje meer in de ploeg en mag slechts één keer opdraven in dat seizoen. Bij een 0-3 achterstand tegen Schalke ’04, komt hij binnen de lijnen en moet machteloos toezien hoe de Königsblauen nog tweemaal scoren.

Rostock degradeert en een aantal sterkhouders uit de ploeg verlaat de club. Werner wordt weer basisspeler en in 1995 lukt het de club te promoveren naar de Bundesliga. De spelers worden gehuldigd met een rondrit in auto’s door de binnenstad. Ook Mike de rijdt mee, alleen niet in een auto maar op een spiksplinternieuwe motor. Het tekent het buitenbeentje Mike Werner.

Aan het begin van seizoen 95/96 wordt Werner’s status in Duitsland legendarisch, vooral bij de verzamelaars van de Paniniplaatjes. Dat komt vooral door zijn Vokuhila kapsel. Nog steeds staat het Paniniplaatje van Werner is de Duitse top 10 van meest populaire exemplaren. Het Bundesliga seizoen duurt voor Mike slechts 64 minuten. Tijdens de derde wedstrijd, waarin hij voor t eerste deel uitmaakt van de basis, verdraait hij zijn knie en scheurt een kruisband af. Meerder operaties volgen en betekenen een einde van zijn profcarrière. Hij is dan nog maar 25.

Hij probeert een comeback maar zijn knie staat succes in de weg. Zijn opvallende haardracht verdwijnt ook. Als zijn huwelijk op de klippen loopt, maakt hij een nieuw begin. Twee maanden lang denkt hij na en dan gaat de schaar in zijn weelderige haardos.

In 2010 keert Mike Werner als jeugdtrainer terug bij Hansa Rostock. Sinds de winter van 2013 is hij trainer van TSV Graal-Müritz. Hoewel nu kortgewiekt zijn de fans Mike Werner nog niet vergeten. ‘Ich bekomme heute noch Fan-Post’, sprak hij onlangs in Bild Zeitung.

(Bildquelle Hansa Rostock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *