Mladen Ramljak (1945 – 1978)

Mladen Ramljak

Mladen Ramljak (1 juli 1945 – 13 september 1978) speelde drie seizoenen voor Feyenoord. Hoogtepunten in Rotterdam: het behalen van de landstitel, en het winnen van de UEFA Cup. Verder ook twintigvoudig Joegoslavische international.

Auto-ongeluk
Deze stopper met gitzwart haar en bruine ogen van Dinamo Zagreb speelde meer dan 500 wedstrijden voordat hij in 1974 naar Feyenoord kwam. In Rotterdam speelde hij 68 wedstrijden. Ramljak werd eind 1973, toen de club uit Rotterdam-Zuid met een blessuregolf kampte, gekocht van Dynamo Zagreb. Hij droeg dat seizoen zijn steentje bij aan het winnen van UEFA-Cup en landstitel. En hijzou ook de jaren daarna regelmatig spelen. Mladen vertrok vervolgens naar AZ ’67. Al na een paar maanden werd hij echter afgekeurd zonder één wedstrijd in competitieverband in Alkmaar te hebben gespeeld. In 1978 kwam Ramljak bij een auto-ongeluk om het leven.

Ramljak had een goede balbehandeling, schuwde de combinatie niet, was ook wat flegmatiek en beschikte over een uitstekende koptechniek. Hij was daarmee een veelzijdige verdediger die als voorstopper, ausputzer of vleugelverdediger prima uit de voeten kon. Dit liet hij als eerste zien in Joegoslavië, zijn geboorteland. Hij werd er ontdekt door de scouts van Dinamo Zagreb. Als 12 jarig jochie was hij er lid geworden. En op zijn zeventiende mocht hij voor het eerst zijn kunsten vertonen in het eerste.

Jaarbeursbeker
Op 31 augustus 1967 won hij met Dinamo de Jaarbeursbeker (de voorganger van de UEFA-Cup) door Leeds United met 2-0 te verslaan. Ramljak, die een voorkeur had voor de plaats van voorstopper, was voor zijn komst naar Feyenoord aanvoerder van Dinamo Zagreb, waarvoor hij ruim 500 wedstrijden had gespeeld. Op 20 november 1973, hij was toen 28 jaar, tekende Mladen Ramljak bij Feyenoord een contract voor 3,5 jaar.

Debuut
Ramljak speelde zijn debuutwedstrijd voor Feyenoord tegen NAC op 23 december 1973 (3-1). Met Feyenoord won Ramljak op 29 mei 1974 de UEFA-Cup door Tottenham Hotspur in de returnwedstrijd in Rotterdam met 2-0 te verslaan (de heenwedstrijd was in 2-2 geëindigd). Daarnaast werd Mladen met zijn collega’s in Rotterdam-Zuid de beste van Nederland in het seizoen 1973/1974 door aan het einde van de voetbalrit twee meer punten te hebben verzameld dan tegenstrever FC Twente. Op 5 mei besliste Feyenoorder Theo de Jong in de voorlaatste competitieronde het kampioenschap door een kwartier voor tijd 3-2 tegen ‘de Tukkers’ te scoren. FC Twente kon de achterstand in het daarop volgende duel tegen AZ ’67 niet meer goedmaken. Maar de ploeg uit Enschede was niet eerder zó dicht bij de landstitel geweest.

Alkmaar
68 wedstrijden en een hele goal liet Ramljak in Rotterdam maar ook in Nederland achter. Na Feyenoord ging hij voor 50.000 gulden nog wel naar Alkmaar om daar te gaan spelen voor AZ ’67. Hij tekende er op 31-jarige leeftijd een contract voor twee jaar. De Joegoslaaf, die zijn koffers al min of meer klaar had staan om naar zijn geboorteland terug te reizen, (waar hij als amateur zijn voetballoopbaan wilde afsluiten), was intens blij met deze kans. “Het is nu eenmaal mijn beroep,” liet de over het algemeen stoïcijnse binnenvetter optekenen.

Het werd echter een grote teleurstelling voor de club maar vooral ook voor Mladen zelf. Dit ondanks dat hij door de medische staf in Alkmaar kerngezond was verklaard, kwam Ramljak er niet meer aan spelen toe omdat hij uiteindelijk werd afgekeurd voor het spelen van betaald voetbal vanwege een liesblessure en problemen met zijn achillespees. Hiermee kwam hij niet meer uit de ziektewet en moest noodgedwongen zijn voetbalschoenen opbergen.

Ongeluk
Ramljak was afgestudeerd als econoom en overleed uiteindelijk, veel te vroeg, in zijn geboorteland. Hij was op 13 september 1978 voor zaken in Joegoslavië en kwam met zijn personenauto in frontale botsing met een vrachtwagen. Dit overleefde hij niet. Ramljak is 33 jaar geworden; hij was niet getrouwd. Elk jaar wordt ter ere van Ramjlak het ‘Mladen Ramljak Memorial Tournament georganiseerd’.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *