Neville Southall (1958)

Neville Southall (16 september 1958) was een doelman uit Wales die immense populariteit verkreeg bij het Engelse Everton. Met de club pakte hij onder meer twee landstitels en een Europa Cup II. Daarnaast werd de goalie, die bekend stond vanwege zijn katachtige reflexen, in 1985 uitgeroepen tot Engels voetballer van het Jaar.

Southall begon bij Bury, in 1980, met professioneel voetbal. Na één seizoen nam Everton de doelman voor 150.000 pond over en bleef er liefst zeventien jaar. In 1983 werd Southall voor even uitgeleend, maar direct na zijn terugkomst werd hij de eerste doelman op Goodison Park. Het bleek de start van een zeer succesvolle periode te zijn. In het seizoen 1984/85 pakte Southall met zijn team maar liefst drie hoofdprijzen. Naast de landstitel en de Europa Cup II, werd ook de Charity Shield binnengesleept. Daarnaast stonden ze ook nog in de finale  van de FA cup. Als kroon op het enorm succesvolle jaar werd Southall uitgeroepen tot Engels voetballer van het Jaar.

Het seizoen daarop was een stuk minder succesvol en werd men tweede in de competitie. Een jaar later werd het landskampioenschap echter weer veroverd, wat vervolgens jarenlang de enige prijs was voor Southall en zijn ploeg. Pas in 1995 kon de 92-voudig Welsh international weer juichen, toen zowel de Charity Shield als de FA cup werden gewonnen. Na nog eens twee seizoenen was het tijdperk-Southall op sportief gebied over en diende de doelman nog tal van andere clubs voordat hij in 2002 definitief stopte. Dat de fans hun held niet zouden vergeten, bleek in 2004, toen Southall werd uitgeroepen tot Everton’s All Time Cultheld.

Tegenwoordig is Southall conciërge bij de Engelse amateurclub Margate FC.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *