Niall Quinn (1966)

Niall John Quinn (6 oktober 1966) was een Ierse onverzettelijke spits die uitkwam voor Arsenal, Manchester City en Sunderland. Bij de laatsgenoemde groeide hij uit tot een ware legende.

Voordat Quinn betaald voetbal ging spelen, kwam hij uit voor de Ierse club Manortown United. In 1983 werd hij ontdekt en kwam hij terecht in de jeugdopleiding van Arsenal. In december 1985 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tegen Liverpool. Tijdens zijn debuut scoorde Quinn meteen, maar de rest van zijn eerste seizoen speelde hij zeer wisselvallig.

Tijdens het seizoen 1986/87 werd Quinn basisspeler bij Arsenal. Hij won dat seizoen ook zijn eerste prijs, de League Cup. Een seizoen later trok Arsenal een nieuwe spits (Alan Smith) aan. Hij werd al snel eerste keuze en Niall vertrok naar de bank. In 1989 werd Arsenal kampioen van Engeland, maar Quinn kreeg geen medaille, omdat hij niet genoeg wedstrijden had gespeeld in dat seizoen.

In maart 1990 vertrok Quinn naar Manchester City en bleek daar gelijk van grote waarde te zijn. In zijn eerste seizoen bij deze club scoorde hij meteen 22 keer. Uiteindelijk beleefde hij er zes mooie jaren waar hij 78 goals maakt in 245 wedstrijden. In het seizoen 1993/94 raakte Niall ernstig geblesseerd aan zijn kruisband. Hij speelde dat seizoen maar 15 wedstrijden.

Quinn beleefde op 20 april 1991 tegen Derby County een wel heel bijzondere wedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd maakte Quinn een doelpunt en toen de keeper van City bij een 2-1 een rode kaart kreeg moest Quinn hem vervangen. De strafschop die volgde werd gestopt door de aanvaller en de rest van de wedstrijd hield hij ook zijn doel schoon, waardoor Derby County degradeerde.

Na zijn blessure vertrok Quinn naar Sunderland. Bij deze club keerde zijn blessure weer snel terug en hierdoor miste hij de eerste zes maanden. Toen hij eindelijk weer kon spelen vormde hij samen met Kevin Phillips een dodelijk duo in de spits. Mede dankzij de vele goals van de twee spitsen promoveerde Sunderland naar de Premier League.

Quinn begon bij Sunderland een legende te worden doordat hij daar erg veel scoorde. Ook scoorde hij het eerste doelpunt ooit in The Stadium Of Light, het nieuwe stadion van Sunderland. Niall werd twee keer speler van het jaar.

In 1986 speelde Quinn zijn eerste van in totaal 92 interlands voor Ierland. Toen hij stopte was de aanvaller topscorer aller tijden van zijn land met 21 goals, voor in 2004 hij werd ingehaald door Robbie Keane.

Quinn speelde mee tijdens het WK 1990 en het WK 2002, maar miste het WK ’94 door zijn blessure. Verder was hij ook onderdeel van het Ierse team dat meedeed aan het EK 1988, hoewel hij maar één wedstrijd meespeelde (de 1-0 overwinning tegen Engeland.

Ook voor zijn land heeft Quinn belangrijke en beroemde doelpunten gemaakt. Zo scoorde hij in 1990 de gelijkmaker tegen Nederland, waardoor Ierland de groepsfase van het WK overleefde.

De fans van Manchester City verzonnen in 1992 een lied over Quinn, getiteld “Niall Quinn’s Disco Pants”. De tekst van het refrein luidt:

Niall Quinn’s disco pants are the best,
They go up from his arse to his chest,
They’re better than Adam and the Ants,
Niall Quinn’s disco pants!

 

Het nummer werd uitgebracht op CD en bereikte nummer 59 in de UK Singles Chart in april 1999.

Na zijn actieve carrière kocht hij in 2006 een meerderheidsbelang in Sunderland AFC. Op dit moment is hij de baas van een groot Satelliet breedband bedrijf in Ierland genaamd Q Sat. Ook schuift hij regelmatig aan als gast bij Martin Tyler bij Sky Sports. (Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *