Nikos Liberopoulos (1975)

Nikos Liberopoulos (4 augustus 1975) was een Griekse aanvaller die zowel voor Panathinaikos als voor aartsrivaal AEK Athene speelde. Scoorde bij beide clubs meer dan honderd maal en was er immens populair (foto Wikipedia)

Anders dan zijn achternaam doet vermoeden, was Nikos Liberopoulos geen laatste man, maar een behoorlijk goede aanvaller met een flinke uithaal. Bovendien is hij uniek in zijn soort. Nikos speelde zowel bij Panathinaikos als bij aartsrivaal AEK Athene en is bij beide clubs ongemeen populair. Bij beide clubs scoorde hij meer dan honderd doelpunten. Een zeldzaamheid.

Liberopoulos maakte zijn debuut in het Griekse profvoetbal in 1994 bij FC Kalamata. Twee jaar lang liet hij een uitstekende indruk achter en zowel AEK Athene als Olimpiakos dongen naar zijn hand. Nikos koos echter voor Panathinaikos. Hij bleef er zeven seizoenen en scoorde 103 keer tijdens officiële wedstrijden. Juventus en Hellas Verona klopten gedurende die jaren aan de deur bij Nikos maar hij verkoos Griekenland boven Italië.

In 2003 kwam hij in aanvaring met de directie van Panathinaikos en besloot de club te verlaten. Het Franse Sochaux meldde zich voor hem, maar hij tekende tot verrassing van velen een contract bij aartsrivaal AEK Athene. Bij AEK groeide Liberopoulos uit tot een formidabele aanvaller en de natuurlijke leider in het veld. Net als bij Panathinaikos werd hij ook bij AEK een absolute publiekslieveling. Als hij tijdens de onderlinge en zeer beladen wedstrijden scoorde, toonde hij geen enkele emotie of blijdschap. Toen hij tijdens een bekerconfrontatie tussen beide clubs in 2006 twee maal voor AEK doelpuntte en hij later gewisseld werd, kreeg hij van beide fanschares een minutenlange staande ovatie.

Een jaar later had 1. FC Nürnberg vier miljoen over voor de aanvaller maar nog steeds weigerde hij uit Athene te vertrekken. Dat deed hij wel in 2008. Eintracht Frankfurt legde een niet te weigeren bod neer en Liberopoulos verliet zijn geliefde Griekenland voor een avontuur in de Bundesliga. Hij tekende een contract voor twee jaar. In 2010, hij was inmiddels 35, keerde hij terug naar Griekenland om zijn carrière af te sluiten bij AEK. Het scoren bleek hij nog niet verleerd want zelfs in de herfst van zijn loopbaan maakte hij in 53 wedstrijden nog zeventien doelpunten. Op 20 mei 2012 uitgerekend tegen Panathinaikos, speelde hij zijn laatste match.

Als international kwam Nikos tot 67 caps waarin hij dertien maal het netje liet bollen. Vaak als invaller. Hij was zelden basisspeler, maar werd gezien als supersub die een wedstrijd kon laten kantelen. Zijn laatste wedstrijd als international was in 2012 toen Griekenland in de kwartfinale van EURO 2012 met 4-2 klop kreeg van Duitsland.

Momenteel bekleedt Liberopoulos een technische functie bij AEK Athene.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *