Ole Gunnar Solskjær (1973)

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær (26 februari 1973) was een Noorse spits die een groot deel van zijn carrière speelde bij Manchester United. Zijn belangrijkste goal scoorde hij tijdens de finale van de Champions League in 1999 waarmee hij de Mancunians de Cup bezorgde. Ook in het Noorse nationale elftal was hij lange tijd de grote vedette. Hij speelde in totaal 67 wedstrijden (23 goals) voor zijn land.

Solskjær begon zijn carrière bij FK Clausenengen. Daarna speelde hij twee seizoenen voor Molde FK, waar hij al snel de aandacht wist te trekken van Alex Ferguson. Solskjær maakte nadien de overstap naar Engeland.

Tijdens de UEFA Champions League finale van 1999 mocht Solskjær ook zijn opwachting maken als invaller. Op dat moment stond tegenstander FC Bayern München reeds met 1-0 voor. Met deze zelfde stand brak de blessuretijd aan en gaf vrijwel niemand meer een kans voor Manchester United.

De Duitsers zouden de wedstrijd immers op z’n Duits kunnen uitspelen en niets meer weggeven. Niets was minder waar, toen in de eerste minuut van de blessuretijd de bal terecht kwam bij Teddy Sheringham die de bal achter doelman Oliver Kahn in het net wist te deponeren. De vreugde bij Manchester United en haar supporters was groot, terwijl er bij de Duitsers een flinke teleurstelling zichtbaar was.

Toch maakten ze nog kans, aangezien de verlenging voor de deur stond. De wedstrijd liep echter nog even door in blessuretijd en wat niemand voor mogelijk hield gebeurde. Vanuit een corner ontving Ole Gunnar Solskjær de bal, hij wist Kahn opnieuw te passeren en bezorgde zo Manchester United op deze memorabele wijze de Champions League.

In mei 2004 raakte Solskjær zwaar geblesseerd. Hij stond anderhalf jaar aan de kant en vocht voor zijn revalidatie. Op 8 januari 2006 maakte hij zijn comeback in de wedstrijd tegen Burton Albion. Op dinsdag 28 augustus 2007 werd duidelijk dat Solskjaer zijn carrière als profvoetballer beëindigde. Datzelfde jaar kreeg hij de eretoekenning van Kniksen, een prestigieuze prijs in het Noorse voetbal.

Solskjær kreeg na zijn profcarrière een job in de technische staf van Manchester United, als trainer van het tweede elftal. In november 2010 vertrok hij na veertien jaar bij Manchester United en werd hij hoofdtrainer bij Molde FK. Met Molde werd hij in 2011 meteen Noors kampioen.

Precies op 19 juni 2011 – de feestdag van het 100-jarig jubileum van de club – had het team onder Solskjærs leiding de koppositie veroverd en stond die niet meer af, waardoor Molde voor het eerst in zijn bestaan Noors kampioen werd. In Januari 2014 werd hij de nieuwe trainer van Cardiff City om later trainer te worden van Manchester United.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *