Ole Tobiasen (1975)

Ole Tobiasen

Ole Tobiasen (8 juli 1975) was een Deense verdediger die gedurende zijn carrière onder meer speelde voor sc Heerenveen, Ajax, AZ en MVV Maastricht.

Tobiasen startte zijn carrière bij enkele clubs in de buurt van Kopenhagen maar maakte uiteindelijk zijn debuut in het betaalde voetbal bij FC Kopenhagen. In zijn eerste periode in Kopenhagen speelt hij in drie jaar 63 wedstrijden in de hoofdmacht. In 1995 vertrekt hij naar Nederland waar hij een contract tekent bij sc Heerenveen. Hier kwam hij veel aan spelen toe en liet hij zien over zowel verdedigende als aanvallende capaciteiten te beschikken.

Als rechtsback stoomde hij vaak op en begon Tobiasen ook op te vallen bij de top van Nederland. Na twee jaar, waarin hij 34 wedstrijden speelde en één keer scoorde, werd hij in 1997 gekocht door Ajax. Tobiasen presteerde in zijn eerste twee jaar bij Ajax prima en hij verdiende daarmee zes wedstrijden voor de Deense nationale ploeg. Het waren kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal 1998 en het EK voetbal 2000, maar helaas miste hij beide eindtoernooien door blessures. Hij kwam bij Ajax slechts tot 24 optredens.

Tobiasen had van 1999 tot en met 2002 erg veel last van blessures. Vaak als hij bijna weer fit was sloeg het noodlot weer toe. Toen in 2002 zijn contract afliep, vertrok hij naar AZ. Toen ook dat wegens blessures geen succes werd keerde hij terug naar zijn vaderland om helemaal weer fit te worden. FC Kopenhagen gaf hem deze kans.

Hier werd hij weer  fit en zagen de fans de echte Tobiasen weer terug. De back speelde in twee seizoenen 61 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde. Toch was hij niet altijd de eerste keuze waardoor hij zich in 2005 liet verhuren aan Aalborg BK. Na dat seizoen vertrok hij naar Noorwegen om te gaan spelen voor Sandefjord Fotball.

In de tweede helft van 2006 keerde hij toch weer terug naar Nederland om MVV te versterken. Een belangrijke reden voor deze opmerkelijke transfer naar een op dat moment weinig succesvolle Eerste divisie-club, was dat Tobiasens vrouw afkomstig is uit Margraten en ze zich graag in de streek wilden vestigen. Daarom wilde hij graag zijn carrière in Maastricht afsluiten. Hier beleefde hij nog vier mooie jaren in het betaalde voetbal. In 2010 sloot hij zijn betaald voetbalcarrière af in Maastricht.

In de zomer van 2010 liet hij zich overschrijven naar de amateurs van EHC uit Hoensbroek. Hij ging in augustus 2010 tevens als jeugdtrainer aan de slag bij Roda JC. In het seizoen 2012-2013 werd Tobiasen hoofdtrainer van EHC. Tobiasen was van juni 2017 tot januari 2018 eerste assistent-trainer bij het eerste elftal van Sparta Rotterdam. Hierna werd hij assistent-trainer van Almere-City en vervolgens vanaf 2019 hoofdtrainer. Na tegenvallende resultaten werd hij hier in maart 2021 ontslagen.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *