Oliver Bierhoff (1968)

Oliver Bierhoff

Oliver Bierhoff (1 mei 1968) is vooral bekend als de ‘Torjäger’ die als eerste ooit een golden goal maakte waardoor ‘die Mannschaft’ ten koste van Tsjechië het EK won in 1996.

Bierhoff scoorde er lustig op los bij de clubs waar hij als aanvaller aan spelen toe kwam. Het begon ins zijn thuisland Duitsland, waar hij nog het meest op de bank plaats moest nemen, bij Bayer Uerdingen, Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach. Daarna speelde ‘Ollie’ zich als pinchhitter van de bank in het basisteam van Salzburg, Ascoli, Udinese en AC Milan. Daarna kwam hij nog even uit voor AS Monaco. Waarna hij in 2003 zijn loopbaan afsloot bij Chievo Verona. In totaal scoorde hij gedurende zijn clubcarrière 185 doelpunten in 485 duels.

Als speler behaalde hij met AC Milan de ‘Scudetto’ in 1999. Met Duitsland won hij de Europese titel in 1996. Daarnaast werd hij topscorer van de Serie A in 1998. Ook won hij de titel ‘Duits voetballer van het jaar’ in 1998. Een mooi palmares, als je het ons vraagt.

Zonder twijfel het meest bekende en meest belangrijke doelpunt van Oliver Bierhoff is de goal die hij maakte tijdens de finale van het EK 1996. Hij kwam in het veld als pinchhitter. Uiteindelijk was hij in de verlenging de eerste speler die een EK-eindronde besliste door middel van een golden goal. Later speelde Bierhoff nog mee op het EK 2000 en op de WK’s 1998 en 2002. Hij kwam hierdoor in totaal op 70 interlands en 37 doelpunten voor ‘Die Mannschaft’.

Aan het einde van zijn carrière als voetballer werkte Bierhoff als expert voor de Duitse televisiezender Sat.1 bij de wedstrijden van de UEFA Champions League. Waarop hij in de zomer van 2004 werd benoemd tot Team Manager. Dit na de inhuldiging van Jürgen Klinsmann als nieuwe bondscoach van de Duitse nationale ploeg.

In zijn tijd als manager werd het Duitse nationale team tweede op het Europees kampioenschap in 2008 en derde op het wereldkampioenschap in 2006 en 2010. In 2014 werd Duitsland wereldkampioen op het wereldkampioenschap in Brazilië. Als regerend wereldkampioen nam het Duitse nationale team deel aan de FIFA Confederations Cup 2017 in Rusland. Deze werd door Bierhoff en zijn mannen ook gewonnen.

Op 1 januari 2018 kreeg Oliver Bierhoff een benoeming tot Technisch Directeur van de Duitse Voetbalbond als onderdeel van een structurele hervorming.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *