Ovidiu Stîngă (1972)

Ovidiu Stîngă (5 december 1972) was een nuttige middenvelder die speelde vanaf 1995 achtereenvolgens voor Universitatea Craiova, US Salamanca, PSV Eindhoven, Dinamo Boekarest, Universitatea Craiova, Braakhuizen en Helmond Sport.

Ovidiu Stinga is geboren in Craiova (Roemenië). Hij speelde van 1996/97 tot en met 2000/01 voor PSV waar hij in 1997, 2000 en 2001 kampioen van Nederland werd. Zijn beste seizoen in Eindhoven was 1997/98 met 26 competitiewedstrijden en 6 doelpunten.

De Roemeen verbond zich eind januari 2003 op amateurbasis aan VVV. Maar een debuut bij de club uit de Gouden Gids Divisie ging niet door omdat het ministerie van Sociale Zaken Stinga geen werk- en verblijfsvergunning wilde geven. De Roemeense oud-international zou door zijn terugkeer naar Roemenië zijn rechten hebben verspeeld. Stinga sprak deze zienswijze tegen maar ging dus niet bij VVV aan de slag. Na PSV, waar hij veel met blessures kampte, ging de 22-voudig international naar Steau Boekarest. Via zijn oude club Craiova, belande Stinga alsnog weer in Nederland te gaan spelen. Uiteindelijk moest Stinga noodgedwongen stoppen, op doktersavies, toen hij in 2005 onder contract stond bij Helmond Sport.

Van 1993-1998 speelde Stinga voor zijn vaderland Roemenië 24 interlands waarin hij niet wist te scoren.

In 2006 ging aan de slag als trainer/speler bij de club waar hij als speler bekend werd; Universitatea Craiova. In september 2006 raakte hij in opspraak nadat hij een van zijn spelers een kopstoot had gegeven. Hij gaf een kopstoot richting zijn speler Andrei Ionescu na het duel tegen Politechnica Iasi. De voetbalbond schorste hem vier duels. Stinga kon een blunder van Ionescu niet verkroppen. Zijn fout kostte Craiova een punt (4-3).

Sinds de zomer van 2010 speelt Stinga in het amateurteam van PSV. Stinga was bondscoach van Roemenië onder 19. De afgelopen vier jaar werkte hij in Roemenië en pendelde hij op en neer, maar nu kiest hij definitief voor Nederland. Stinga is van plan clubtrainer te worden.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *