Pascal Cygan (1974)

Pascal ‘Zinedine’ Cygan (29 april 1974) is een voormalig verdediger uit Frankrijk. De linkspoot is met name bekend van zijn periode bij het Engelse Arsenal, waarmee hij in het seizoen 2003/2004 ongeslagen kampioen werd. Werd vanwege zijn achternaam ook wel ‘Zinedine Cygan’ genoemd.

De kale mandekker startte zijn carriére in zijn geboorteland bij E.S. Wasquehall. In 1995 trok het ambitieuze Lille OJC de verdediger aan, waar hij vervolgens zeven jaar verbleef.  In het seizoen 1999/2000 promoveerde hij met de Noord-Fransen naar de hoogste Franse divisie en wist zich direct met de club te kwalificeren voor de Champions League door als derde te eindigen in de Ligue 1. Cygan, inmiddels aanvoerder van de club, streed daarnaast ook nog lang mee om het kampioenschap, dat uiteindelijk naar FC Nantes zou gaan. Cygan zou vervolgens nog één jaar blijven en werd in de zomer van 2002 voor zo’n 2,5 miljoen euro weggekocht door Arsenal.

In Londen kende Cygan qua prijzen zijn meest succesvolle tijd, hoewel hij lang niet altijd basisspeler was. Hij heeft met de club de FA Cup gepakt, de landstitel verovert en de Community Shield gewonnen. Daarnaast zag hij in 2006 op de tribune in Parijs zijn ploeg met 2-1 de Champions League-finale verliezen van FC Barcelona. Vooral de titel zal de robuuste verdediger zich lang heugen. In de 38 competitiewedstrijden wist niemand de equipe van Arsène Wenger te trakteren op een nederlaag, wat hen The Invicebles als bijnaam opleverde. Na 49 wedstrijden was het Manchester United wat Arsenal na lange tijd weer op een nederlaag trakteerde.

De zomer hierop vertrok Cygan uit Engeland en tekende hij op 31-jarige leeftijd bij het Spaanse Villarreal. Na drie seizoenen besloot hij bij het naburige FC Cartagena af te bouwen en in de zomer van 2011 definitief zijn actieve carrière te beëindigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *