Patrick Donalé Vieira (1976)

Patrick Donalé Vieira

Patrick Donalé Vieira (23 juni 1976) is een voormalig Senegalees voetballer met de Franse nationaliteit. Hij speelde voor AS Cannes, AC Milan, Arsenal FC, Juventus FC, Internazionale, Manchester City en het Frans voetbalelftal. Pelé  vermeldde hem in maart 2004 in zijn Lijst FIFA 100 beste spelers.

‘Paddy’ Vieira werd geboren in Senegal, maar verhuisde op zijn achtste met zijn familie naar Parijs. Zijn voetballoopbaan begon hij bij AS Cannes, waar hij op zijn 17e zijn debuut maakte. Al snel was hij de aanvoerder van het team. In de zomer van 1995 werd hij door AC Milan overgenomen.

Bij AC Milan maakte Vieira ‘slechts’ twee keer zijn opwachting in het eerste elftal. In de zomer van 1996 was er sprake van een mogelijke transfer naar Ajax, maar de Amsterdamse club wilde zijn salaris niet betalen, gezien hij zich nog niet had bewezen. Arsenal, waar Fransman Arsène Wenger net was aangesteld, had hier in september van dat jaar geen problemen mee.

Bij de Londense club wende hij snel aan het fysieke Engelse spel en werd een belangrijk onderdeel van het team. Met The Gunners won hij in 1998 en in 2002 de dubbel. Als aanvoerder leidde Vieira – zonder één nederlaag – Arsenal in 2003/2004 naar het landskampioenschap.

In totaal heeft Vieira 407 keer voor Arsenal gespeeld, waarin hij 33 maal scoorde. Vieira stond ook bekend om zijn regelmatige rode kaarten. In totaal kreeg hij negen rode kaarten tijdens zijn periode bij Arsenal. Door zijn bewezen diensten belandde Vieira op de vijfde plaats in de Lijst 50 beste Arsenal-spelers aller tijden. Toch mag Vieira onthouden worden als een lange, statige edoch sierlijke middenvelder waar je voor naar het stadion kwam en die zeker zo nu en dan zijn doelpunt mee pikte.

In de zomer van 2003 en 2004 toonde Real Madrid verregaande interesse in de Franse middenvelder, maar Vieira bleef, ondanks dat Arsenal een bod van 35 miljoen euro had geaccepteerd. Na negen seizoenen in Londen, vertrok Vieira uiteindelijk in de zomer van 2005 naar Italië. Op 15 juli 2005 kreeg namelijk de transfer naar Juventus zijn afronding. Met deze transfer was ongeveer 20 miljoen euro gemoeid.

Hij speelde alleen het seizoen 2005/2006 in het team van Juventus, in dat seizoen werd Juventus kampioen in de Italiaanse competitie. Echter werd dit kampioenschap ingetrokken door de Italiaanse bond. Dit gebeurde nadat het Calciopoli schandaal naar buiten kwam. Hierop volgde bij Juventus een uittocht van spelers. Vieira was daar één van. Vieira vertrok samen met Zlatan Ibrahimovic naar Internazionale.

Onder José Mourinho kwam Vieira, die zijn tweede seizoen bij Inter regelmatig geblesseerd was, weinig aan spelen toe in Milaan.

In Milaan belandde hij na een paar jaar op de bank en er kwamen geruchten over transfers. Het was inmiddels januari 2010 toen bekend werd gemaakt dat Vieira terugging naar Engeland om voor Manchester City te spelen. In de zomer van 2011 zette hij een punt achter zijn spelersloopbaan en werd hij in het bestuur van de club opgenomen.

Op 26 februari 1997 maakte Patrick Donalé Vieira zijn debuut voor Frankrijk, in een met 2-1 gewonnen oefenduel tegen Oranje. Hij moest in dat duel na 78 minuten plaatsmaken voor Bruno N’Gotty. Met het Franse nationale elftal won hij het WK van 1998 in eigen land en het EK van 2000 in Nederland & België.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *