Patrick Kluivert (1976)

Patrick Kluivert (1 juli 1976) was een sterspeler van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona. De spits stond bekend om zijn technische bagage en inzicht. Als speler van Ajax scoorde hij de winnende goal in de Champions League-finale van 1995 tegen AC Milan en was hij met veertig doelpunten topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Robin van Persie haalde hem op 11 oktober 2013 in en heeft nu de meeste goals voor Oranje gemaakt.

Kluivert begon met voetballen bij ASV Schellingwoude. Op zijn zevende werd hij opgenomen in de jeugopleiding van Ajax en in augustus 1994 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Amsterdammers. De destijds achttienjarige Kluivert startte in de wedstrijd om de Nederlandse Super Cup in de basis en deed dit met veel succes. De spits leverde één assist en scoorde ook eenmaal in het duel dat met 3-0 werd gewonnen van Feyenoord. Een klein jaar later, op 24 mei 1995, beleefde Kluivert het hoogtepunt in zijn voetballoopbaan. In de finale om de Champions League punterde hij Ajax in de 85ste minuut langs AC Milan. ‘Het puntertje van Kluivert’ is sindsdien een begrip in het vaderlandse voetbal.

Na drie seizoenen Ajax, waarin hij hoogte- en dieptepunten afwisselde, vertrok Paddy voor één seizoen naar AC Milan. Na 27 wedstrijden en ‘slechts’ zes doelpunten sloot Kluivert de deur van het San Siro achter zich dicht en vertrok hij naar FC Barcelona. In Barcelona werd hij vervolgens de onbetwiste aanvalsleider en pakte hij in 1999 de landstitel. Ook scoorde hij negentig maal voor de Spaanse topclub.

Na zeven seizoenen Catalonië ging het minder met de loopbaan van de spits. Na 2004 versleet hij in vier seizoenen evenveel clubs en besloot hij bij PSV zijn carrière te beëindigen.  Hij ging zich volledig richten op zijn trainerscarrière en is tegenwoordig assistent van bondscoach Louis van Gaal.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *