Paulino Alcántara (1896 – 1964)

Paulino Alcántara Riestra (7 oktober 1896 – 13 februari 1964) was een makkelijk scorende aanvaller die jarenlang uitkwam voor FC Barcelona en aldaar uitgroeide tot een legende. De op de Filipijnen geboren spits speelde daarnaast ook voor de Bohemian Sporting Club, wat begin vorige eeuw dé topclub op de Filipijnen was. Alcántara kwam tevens uit voor de nationale ploegen van de Filipijnen, Spanje en Catalonië. (Foto: Wikipedia)

Alcántara verhuisde met zijn Spaanse vader en Filipijnse moeder op zijn derde naar Barcelona. Als klein jongetje ging de talentvolle voetballer spelen bij FC Galeno, waarna hij ontdekt werd Joan Gamper, de oprichter van FC Barcelona. Het logische gevolg was dan ook dat Alcántara ging voetballen voor de club en op 15 februari 1912 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. De vijftienjarige voetballer maakte een onuitwisbare indruk door in de wedstrijd, die met 9-0 werd gewonnen, direct een zuivere hattrick te produceren. Hij scoorde de eerste drie doelpunten. Een jaar later won hij de eerste prijzen met zijn club: zowel de Copa Del Rey als het Catalaanse kampioenschap werd gewonnen.

In 1916 verhuisd de familie Alcántara weer naar de Filipijnen, waar Paulinho zijn studie medicijnen vervolgde. Ook ging hij weer voetballen en dat deed hij bij Bohemian Sporting Club. Met de nationale topclub werd hij tweemaal op rij landskampioen. Ook werd hij geselecteerd voor de nationale ploeg van de Filipijnen waarmee hij tijdens de  De Spelen van het Verre Oosten de grootste overwinning ooit van de Filipijnen boekte. In Tokio werd gastland Japan met 15-2 verslagen.

In 1918 keerde Alcántara weer terug bij FC Barcelona en speelde hij nog tot 1927 voor de club. In die negen jaar werd hij maar liefst negen keer Catalaans kampioen en pakte hij nog eens viermaal de Copa Del Rey. Nadat de aanvaller in 1927 gestopt was met voetballen, zat hij nog tussen 1931 en 1934 in het bestuur van FC Barcelona. In zijn loopbaan scoorde Alcántara 374 keer in 375 wedstrijden. Omdat ook doelpunten tijdens on-officiële wedstrijden werden meegeteld, is hij geen topscorer aller tijden van FC Barcelona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *