Paulo Jorge dos Santos Futre (1966)

Paulo Jorge dos Santos Futre

Paulo Jorge dos Santos Futre (28 februari 1966), Portugese vleugelspeler die Europa doorkruiste. Werd jongste debutant ooit voor Portugal.

Futre werd opgeleid in de jeugd van Sporting Lissabon waar hij in het seizoen 1983/84 zijn debuut voor maakte. Futre tekende in de zomer van 1984 echter voor de rivaal FC Porto waar hij grote successen mee zou behalen. Paulo won met deze club in 1985 en 1986 het Portugese landskampioenschap en in 1987 de Europacup I. In dat jaar won hij tevens de Zilveren Bal, achter Gouden Bal-winnaar Ruud Gullit.

In de zomer van 1987 vertrok de Portugese vleugelspeler naar Atlético Madrid waar hij de eerste aankoop was van Jesús Gil y Gil toen deze voorzitter werd. Futre groeide uit tot publiekslieveling. Met Atlético Madrid won hij namelijk in 1991 en 1992 de Copa del Rey. In één van de finales, tegen de gehate stadsgenoot Real Madrid, groeide hij uit tot ‘man of the match’.

In 1993 begon hij aan een rondreis door verschillende landen. Hij tekent achtereenvolgens 1-jarige contracten bij SL Benfica, Olympique Marseille, AC Reggiana 1919, AC Milan, West Ham United en wederom Atlético Madrid. Dit voordat hij zijn carrière afsluit bij Yokohama Flügels in Japan. Enkel in zijn periode bij AC Milan behaalde hij nog een prijs: namelijk het landskampioenschap in 1996.

Futre kwam in zijn carrière 41 keer uit voor Portugal waarin hij zes maal weet te scoren. De Portugees maakte ook deel uit van de selectie van zijn land voor het WK in 1986 in Mexico. Hij kwam hierin uit tegen Engeland, Marokko en Polen.

Zijn debuut maakte hij voor de nationale A-ploeg op 21 september 1983 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (5-0). Hij viel in dat duel na 58 minuten in voor spelverdeler Jaime Pacheco. Paulo Jorge dos Santos Futre was op dat moment 17 jaar en 204 dagen. Waarmee hij de jongste debutant ooit werd voor Portugal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *