Pierino Prati (1946 – 2020)

Pierino prati

Pierino Prati (13 december 1946 – 22 juni 2020) was een gevreesde Italiaanse aanvaller die bekend stond als plaaggeest van Ajax in de Europacup 1-finale van 1969.

Prati leerde voetballen in de jeugdopleiding van AC Milan. Om ervaring op te doen werd hij in 1965 uitgeleend aan Salernitana in de Serie B. In 1966 keerde hij weer terug in San Siro, om op 18 september 1966 zijn Serie A-debuut te maken tegen Venezia. De concurrentie op de positie van ‘midvoor’ was groot, waarna Prati opnieuw werd uitgeleend, nu aan Serie B-club Savona. Daarna keerde Prati definitief terug bij De Rossoneri om grote successen te behalen, zowel individueel als met het team.

Gevreesde aanvalslinie met Rivera en Sormani

Met spelers als Gianni Rivera en Angelo Sormani vormde Prati, vaak komend vanaf de vleugel, een gevreesde aanval bij de rood-zwarte formatie. Ook Giovanni Trappatoni speelde in die periode voor de club, waar op dat moment succestrainer Nereo Rocco de scepter zwaaide. Het seizoen 1967/68 werd een succesvol jaar. Prati werd topscorer van de Serie A en met AC Milan werd het landskampioenschap behaald. Ook werd hij met het Italiaans Elftal Europees Kampioen.

Plaaggeest van Ajax

Het jaar daarna, we schrijven 1969, kwam er nog een andere prominente prijs bij voor Prati en zijn elftal, al hadden wij Nederlanders dat graag anders gezien. AC Milan won de Europacup 1 ten koste van Ajax. In Madrid wonnen de Milanezen de finale afgetekend met 4-1, mede dankzij een heuse hattrick van Piero ‘De Pest’ Prati. De Amsterdammers, met de talentvolle Johan Cruyff in de basis, waren in alle opzichten de mindere partij. Velibor Vasovic bracht na de 2-0 de spanning nog even terug in de wedstrijd, maar Milan liep vrij gemakkelijk uit naar een 4-1 overwinning. De Italiaanse kranten noemden Ajax na de wedstrijd “een provinciaal ploegje dat hoogstens de kwartfinales had mogen bereiken”. Doelman Gert Bals kreeg van de Spaanse krant Marca zelfs het cijfer 0. Later zou het natuurlijk zeker goedkomen met Ajax, van 1971 tot en met 1973 zouden zij er vandoor gaan met deze felbegeerde trofee. Hoe dan ook, Prati was samen met zijn maatje Rivera de held van de avond.

Kiezelhard schot

Pierino Prati had alles wat een goede aanvaller moet hebben. Hij was snel, tweebenig en kopsterk. Daarnaast was hij gezegend met een kiezelhard schot was tweebenig en moeilijk van de bal te krijgen. De krachtige Italiaanse aanvaller zou tot 1973 bij AC Milan doelpunten scoren, daarna verkaste hij naar AS Roma. Na uitstapjes bij Savona, Fiorentina en het Amerikaanse Rochester Lancers beëindigde hij in 1981 zijn carrière in de Serie C2 bij Savona, de club waar hij eerder al tweemaal speelde.

Op 22 juni 2020 overleed Pierino Prati aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

Foto – Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *