Pierre Essers (1959)

Pierre Essers (20 Februari 1959) was een Nederlandse aanvaller die begon met profvoetbal in zijn geboorteplaats Maastricht (MVV) maar uiteindelijk zwierf door Europa en zelfs Australië.

Essers speelde voor MVV, Patro Eisden, Hasselt, Charleroi, Assent, Bourges, Charleroi, FC 08 Homburg, Charleroi, Walsall en Newcastle Breakers waardoor hij in eigen land minder bekend is (geworden). Toch of juist daarom mag deze ‘globetrotter’ hier niet ontbreken.

We schrijven het seizoen 1977/1978. In dit seizoen begon voor Essers zijn loopbaan bij MVV uit zijn geboorteplaats Maastricht. Hij werd gehaald door trainer George Knobel. Dit werd geen succes. Toen Essers alleen nog goed genoeg was  om ballen uit de vijver te halen, besloot hij te vertrekken.

Na twee seizoenen Maastricht maakt rechtsbuiten Essers de overstap naar Patro Eisden, een club uit het Belgische Maasmechelen. Hier zou Pierre spelen van 1979 tot en met 1983. “De Hollander”, zoals men hem daar noemde werd onmisbaar en scoorde gemiddeld 10 tot 15 doelpunten per seizoen.  Toen was het tijd voor Essers om een overstap te maken naar Hasselt.

Hier maakte de afgedankte en bescheiden MVV’er furore en werd op handen gedragen. Na twee seizoenen Hasselt (1983 tot en met 1985) verkaste de lange doelpuntenmachine Essers twee keer achter elkaar naar een andere Belgische club: Charleroi (1985) en Assent (1986). Het was tijd voor Essers om het in een ander land, Frankrijk, te proberen.

In 1988 was zijn Franse avontuur bij Bourges alweer verleden tijd omdat hij kon tekenen bij Charleroi. In 1985 was de Belgische club uit de subtop al geïnteresseerd. Ook FC Porto greep toen naast de Maastrichtenaar. Na één seizoen was het tijd voor Duitsland om kennis te maken met Essers. FC 08 Homburg strikte ‘der Flügelstürmer’.

In Duitsland liet Essers zien, snel ingeburgerd te zijn. Bij FC 08 Homburg werd Essers namelijk eens uit het veld gestuurd omdat hij de leidsman zou hebben uitgemaakt voor: “Du Arschloch”. Essers ontkende dit ten stelligste: “Dat heb ik beslist niet tegen hem gezegd. Als ik die uitdrukking inderdaad heb gebruikt, dan was het  tegen een speler”.

In Homburg ging het sportief gezien perfect doordat er promotie werd afgedwongen naar de Bundesliga. Ook Essers had zijn bijdrage daarin door in 27 wedstrijden ‘ein tor zu machen’. Voor de rest was het voor Essers één drama: Hij werd gezien als ‘gastarbeider’ en moest van de voorzitter dubbel zo hard werken. Essers vond zijn plezier in het spelletje terug bij Charleroi (1989-1991).

Pierre vond het nu tijd voor Engeland en tekende bij Walsall. Hier zou hij in het seizoen 1991 – 1992 echter maar één duel in actie komen, zonder te scoren. Essers eindigde zijn carrière in Australië bij Newcastle Breakers, een club uit een voorstad van Sidney.

In 1989 toonde zijn oude club MVV wederom interesse in de ras-echte Maastrichtenaar, maar dit leidde niet tot een akkoord. Essers was naast het voetbal administrateur in dienst van de gemeente Maastricht.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *