Piet Schrijvers (1946-2022)

Piet Schrijvers

Piet Schrijvers (15 december 1946 – 7 september 2022) was een markante oud-keeper die vooral successen boekte bij FC Twente en Ajax en ook nog 46 maal het doel van Oranje mocht verdedigen.

De markante doelverdediger droeg een aantal originele bijnamen met zich mee: ‘De Bolle van Zwolle’, ‘De Beer van de Meer’ en ‘Het Lek van PEC’; Als trainer van TOP werd hij weleens ‘De kolos van Oss’ genoemd.

Als keeper was Schrijvers zeer succesvol. Hij begon zijn carrière bij DWS en verhuisde in 1968 naar FC Twente. Bij de Tukkers was hij basisspeler in een zeer succesvol team. Met de club uit Enschede bereikte hij de halve finales van het UEFA Cup-toernooi in 1973 en een jaar ervoor won hij de Tonnie van Leeuwen-trofee nadat hij slechts achttien tegentreffers hoefde te incasseren, nog altijd een record. Schrijvers had dan ook niet de eerste de beste verdedigers voor zich: Epy Drost, Willem de Vries, Kalle Oranen en Cees van Ierssel.

Tussen 1974 en 1983 speelde de doelverdediger vervolgens bij Ajax, waarmee hij vijf keer kampioen werd, tweemaal de beker won en de halve finales van de Europa Cup 1 haalde. Hoewel hij in seizoen 1982/83 ondanks concurrentie van Hans Galjé en Sjaak Storm nog steeds de eerste doelman was van Ajax, besloot Schrijvers de club aan het einde van het jaar te verlaten. Na misgelopen onderhandelingen met Edmonton Eagles uit Canada en FC Groningen, tekende hij uiteindelijk bij PEC Zwolle. Hij beëindigde na 575 Eredivisie-wedstrijden zijn imposante carrière daar in 1985.

Piet Schrijvers speelde in totaal 46 interlands. Hij speelde zelfs nog drie wedstrijden tijdens het WK van 1978. De finale tegen thuisland Argentinië moest hij uiteindelijk missen vanwege een blessure. Zijn laatste interland was op 14 maart 1984 tegen Denemarken.

Als trainer werd Schrijvers daarna met wisselend succes actief bij onder meer AZ, Zwolle en FC Wageningen. In het amateurvoetbal had hij als trainer onder meer Achilles ’94 uit Assen onder zijn hoede.

Na zijn loopbaan gind de oud-keeper lezingen en motivatiegesprekken verzorgen voor bedrijven en instellingen. Ook organiseerde hij keepersclinics. Tevens werd hij rapporteur bij de Telegraaf.

Piet Schrijvers overleed op 8 september 2022 op 75-jarige leeftijd, nadat hij al langere tijd leed aan de ziekte van Alzheimer.

Foto – Nationaal Archief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *