Piet Schrijvers (1946)

Piet Schrijvers

Piet Schrijvers (15 december 1946) is een oud-keeper die onder meer keepte bij Ajax, FC Twente, PEC Zwolle en het Nederlands Elftal. Later werd hij trainer.

De doelverdediger draagt ook een aantal bijnamen met zich mee: ‘De bolle van Zwolle’, ‘De beer van de Meer’ en ‘Het lek van PEC’; Als trainer van TOP werd hij weleens ‘De kolos van Oss’ genoemd.

Als keeper was Schrijvers zeer succesvol. Hij was basisspeler tijdens de uitstekende periode van FC Twente in de jaren ’70. Hij won in 1972 zelfs de Tonnie van Leeuwen-trofee. Van 1974 tot 1983 speelde de doelverdediger vervolgens bij Ajax, waarmee hij vijf keer kampioen werd.

Hoewel hij in seizoen 1982/83 ondanks concurrentie van Hans Galjé en Sjaak Storm nog steeds de eerste doelman was van Ajax, besloot Schrijvers de club aan het einde van het jaar te verlaten. Na misgelopen onderhandelingen met Edmonton Eagles uit Canada en FC Groningen, tekende hij uiteindelijk bij PEC Zwolle.

In dienst van Zwolle speelde hij nog zes interlands. Zijn laatste landenwedstrijd was op 14 maart 1984 tegen Denemarken. Nederland was inmiddels uitgeschakeld voor het EK van dat jaar en Schrijvers verloor zijn plek onder de lat definitief aan Hans van Breukelen.

Na een moeizaam tweede seizoen bij PEC samen met zijn oude ploegmakker destijds bij FC Twente en Ajax, René Notten, maakte Schrijvers in april 1985 bekend na het seizoen te zullen stoppen met betaald voetbal. PEC Zwolle degradeerde aan het eind van dat seizoen 1984/85 uit de Eredivisie. Schrijvers besloot er de brui aan te geven.

Als trainer was Schrijvers nog actief bij onder meer AZ, Zwolle en FC Wageningen. In het amateurvoetbal had hij als trainer onder meer Achilles ’94 uit Assen onder zijn hoede.

Na zijn loopbaan gind de oud-keeper lezingen en motivatiegesprekken verzorgen voor bedrijven en instellingen. Ook organiseerde hij keepersclinics. Tevens werd hij rapporteur bij de Telegraaf.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.