Piet Wijnberg (1957)

Piet Wijnberg (20 oktober 1957) schoot ooit als vleugelverdediger Ajax naar het landskampioenschap in de Kuip. Kon ook centraal in de verdediging uit de voeten.

Piet Wijnberg doorliep de jeugdopleiding van FC Utrecht. Op twintigjarige leeftijd werd hij in de zomer van 1978 overgenomen door AFC Ajax. Zijn nieuwe coach had de vleugelverdediger in actie gezien met het militair elftal en was van hem gecharmeerd geraakt. Daarnaast kon Wijnberg voor een lage transfersom overgenomen worden omdat FC Utrecht hem een laag salaris betaalde.

In zijn eerste seizoen voor Ajax speelde Wijnberg 13 wedstrijden in de competitie. Daarnaast kwam de speler nog uit voor Jong Oranje. Wijnberg wist zich niet tot vaste waarde te ontwikkelen voor Ajax. Hij bleef tot seizoen 1982/1983 verbonden aan de club, en speelde er 43 wedstrijden.

In mei 1980 sluit Ajax een hectisch seizoen in stijl af. De landstitel wordt behaald na een moeizaam gelijkspel in de Kuip tegen het zwakke Excelsior. Na een 2-0 achterstand weet Ajax via treffers van Frank Arnesen en Piet Wijnberg alsnog het broodnodige laatste puntje binnen te slepen.

Frank Arnesen kopt de aansluitingstreffer achter Vermunt waarna diezelfde Arnesen vijf minuten later Piet Wijnberg bedient die voor 2-2 zorgt (zie foto). Het is zijn eerste doelpunt in Ajax-dienst. Een grote kans vlak voor rust bleek de laatste stuiptrekking van Excelsior. De ploeg van Thijs Libregts was in de tweede helft amper in staat te doen wat zoveel Rotterdammers op de tribune verlangden: Ajax van het kampioenschap afhouden. Voor de meeste onder hen een reden om alles wat Ajax is te bekogelen met stenen en zitkussentjes, zo ook Ajax-voorzitter Ton Harmsen.

Een uitgelaten Ajax viert feest, maar een week later is dat anders. In dezelfde Kuip verliest Ajax de bekerfinale van Feyenoord. Een gemiste strafschop van Karel Bonsink bij een 0-1 voorsprong is de aanzet tot een 3-1 nederlaag.

In het seizoen 1980/1981 werd Wijnberg enkele maanden uitgeleend aan Go Ahead Eagles waar hij de naar de Verenigde Staten vertrokken Dwight Lodeweges verving. Het seizoen 1982/1983 werd Piet Wijnberg door Ajax uitgeleend aan N.E.C., waar hij een vaste basisspeler werd. Na een seizoen bij DS’79 speelde Wijnberg de rest van zijn loopbaan bij Sparta in Rotterdam. Hij zou er blijven spelen tot 1989/1990 (142 wedstrijden, acht goals).

(Foto: ANP – Cor Mulder)