Pieter Huistra (1967)

Pieter Egge Huistra (18 januari 1967) was een sierlijke linksbuiten die in zijn carrierrè acht keer uitkwam voor het Nederlands Elftal.

Huistra begon zijn voetbalcarrière als amateur bij Drachtster Boys, waarbij zijn kwaliteiten al snel opvielen. Hij maakte zijn debuut in het betaald voetbal op 5 september 1984, toen hij na zestig minuten inviel voor Anne Mulder in het competitieduel FC Groningen – FC Volendam (1-3).

Na drie seizoenen werd hij verhuurd aan BV Veendam, dat toen in de eredivisie uitkwam. Daar viel hij zo op dat trainer Kees Rijvers hem naar FC Twente haalde. De linksbuiten werd een vaste kracht en haalde het Nederlands elftal. Een blessure kostte hem echter zijn plaats in de selectie voor het WK voetbal 1990. In totaal speelde hij acht interlands.

Hetzelfde jaar vertrok Huistra naar de Glasgow Rangers. Hij speelde vijf seizoenen voor deze club en werd ieder jaar kampioen van Schotland. In 1995 volgde hij Wim Jansen naar Japan. Samen werkten zij in de J-League bij Sanfrecce Hiroshima.

Na twee seizoenen keerde hij voor korte tijd terug naar FC Groningen. Kijk voor een geheel overzicht van Huistra’s periode op de website van fcgstats. Met alle statistieken van Huistra bij FC Groningen. In 1997 ging hij naar Lierse SK in België. Na twee jaar kreeg hij een zware blessure aan zijn achillespees. Zowel in zijn laatste jaar bij Lierse SK als in het daaropvolgende seizoen bij RBC Roosendaal kwam hij niet aan spelen toe.

Na zijn carrière werd de linkspoot trainer. Die loopbaan verloopt tot nu toe wisselvallig. Huistra werd in december 2013 ontslagen bij de Graafschap als hoofdtrainer, terwijl hij eerder al zijn congé kreeg bij FC Groningen na tegenvallende prestaties.

Foto: ANP – Koen Suyk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *