Piotr Trochowski (1984)

Piotr Trochowski (22 maart 1984) Duitse spelmaker die geboren werd in Polen. Viel op door zijn verfijnde techniek en wendbaarheid. Kon bij Bayern München zijn faam niet waarmaken, maar excelleerde bij HSV Hamburg. (foto Wikipedia)

Piotr Trochowski verhuisde op 5-jarige leeftijd met zijn ouders vanuit Polen naar Duitsland. De familie streek neer in Hamburg en nam na enige tijd de Duitse nationaliteit aan. Dat ging vrij eenvoudig. Ze geboren waren in West Pruisen en waren historisch gezien van etnisch Duitse afkomst. West Pruisen maakte tot 1919 deel uit van het Duitse rijk en later tussen 1939 en 1945 werd de regio wederom ingelijfd.

De kleine Piotr begon op 9-jarige leeftijd te voetballen bij SpVgg Billstedt Horn in Hamburg. Op latere leeftijd stapte hij over naar Concordia Hamburg. Daar werd hij ontdekt door FC St Pauli. Bij die Kiezkicker groeide hij uit tot een behendige dribbelaar. Hij viel hij op door zijn snelheid en verfijnde techniek. Bovendien had hij een goed schot in beide benen.

Trochowski bleek niet te houden voor St Pauli en in 1999 verruilde hij het noorden van Duitsland voor het zuiden. Hij tekende bij het grote Bayern München. Bij Bayern kon hij zijn grote verwachtingen niet waarmaken. Hij begon bij de jeugd en werd in 2002 opgenomen door de amateurs van Bayern München II. Na drie seizoenen in het tweede te hebben gespeeld en twee seizoenen in het vlaggenschip keerde de aanvallende middenvelder teleurgesteld terug naar Hamburg. Trochowski was gefrustreerd dat hij in München weinig aan spelen toekwam en verkaste naar HSV.

Thomas Doll was trainer bij HSV en erg gecharmeerd van de technicus. Hij bleek het vertrouwen van de trainer niet te beschamen en groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van Doll. Tot 2011. Tijdens de tweede helft van seizoen had Trochowski geen basisplaats meer bij HSV en in de zomer keerde Piotr, tot verdriet van zijn fans, Hamburg de rug toe en tekende hij bij Sevilla.

In het eerste seizoen kwam hij 35 keer in actie in La Liga. Meest in het oog springende actie was op 25 september 2012 toen hij eigenhandig het grote Real Madrid over de knie legde. Met een prachtige halfvolley scoorde hij al na 69 seconden de enige treffer. Het tweede seizoen kwam de klad erin en in 2014 werd zijn contract met Sevilla eenzijdig door de club opgezegd.

Piotr was geboren in Polen en dus mocht hij ook voor het Poolse nationale elftal uitkomen. Zijn moeder stuurde meerdere brieven naar de Poolse voetbalbond om ze te attenderen op het bijzondere talent van haar zoon. De bond was echter niet over te halen om zoonlief te selecteren voor het Poolse elftal. Toen Piotr wél voor Duitsland uitkwam zei hij: “Mijn hart ligt bij Polen, maar ze waren niet in mij geïnteresseerd. In Duitsland heb ik mijn opleiding genoten en voetballen geleerd.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *