Radek Bejbl (1972)

Radek Bejbl

Radek Bejbl (29 augustus 1972) was een defensieve centrale middenvelder die als international zijn interlands speelde voor Tsjechië.

Bejbl begon zijn carrière in zijn vaderland bij Slavia Praag waar hij zijn debuut maakte in 1990 op achttienjarige leeftijd. Hij maakte al op jonge leeftijd indruk bij de club uit de hoofdstad. Hij veroverde dan ook al snel een basisplaats.

Zes jaar zou hij onder contract staan waarin het seizoen 1995/96 zijn meest succesvolle werd. In dat seizoen werd hij kampioen en bereikte de club de halve finale van de UEFA Cup. Na zes jaar waarin hij 154 wedstrijden speelde en 28 doelpunten maakte vertrok hij in 1996 naar Spanje.

Hij tekende een contract bij Atlético Madrid in de Primera División. Ook daar was hij een vaste waarde en won hij met de club twee nationale bekers. Hij speelde als degelijke centrale middenvelder en ontpopte zich steeds meer tot een echte leider. In 2000 degradeert de club uit de Primera División waardoor Bejbl besloot de club te verlaten ondanks dat hij het erg naar zijn zin had. In vier jaar speelde hij 105 wedstrijden waarin hij twee keer scoorde. Het gaf hem de mogelijkheid om naar Frankrijk te trekken waar hij een contract tekende bij RC Lens.

Helaas bleek dat niet een hele gelukkige keuze voor Bejbl te zijn. Hij kwam niet in het stuk voor en speelde in twee seizoenen slechts 26 wedstrijden. Hij keerde terug naar zijn oude liefde en werd daar met open armen ontvangen. Het voelde erg goed terug te zijn bij zijn oude club. Hij ging weer spelen en het leek al snel alsof hij niet weg geweest was.

Drie jaar zou hij nog spelen in de hoofdstad voordat hij vertrok naar SK Rapid Wien. In Oostenrijk zou hij nog twee jaar spelen voor hij aan zijn laatste jaar in het betaalde voetbal zou gaan beginnen. Hij ging afbouwen en uiteindelijk afsluiten bij FC Slovan Liberec.

Bejbl speelde 58 interlands waarin hij drie keer scoorde. Hij was basisspeler van de Tsjechische ploeg op het Europees kampioenschap voetbal 1996 dat de tweede plaats behaalde. Tevens was hij aanwezig op Euro 2000.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *