Rafael Moreno ‘Pichichi’ Aranzadi (1892 – 1922)

Rafael Aranzadi

Rafael Moreno Aranzadi (23 mei 1892 – 1 maart 1922) was een kleine, maar makkelijk scorende aanvaller van Athletic Bilbao begin vorige eeuw. De 1.59 meter lange spits scoorde in tien seizoenen maar liefst 200 doelpunten voor de Baskische club en droeg als bijnaam ‘Pichichi’, wat ‘Het kleine Eendje’ betekent. De topscorer van de Primera Division ieder jaar krijgt de naar Aranzadi veroemde ‘Trofeo Pichichi’ uitgereikt.

De in Bilbao geboren Aranzadi -zoon van de burgemeester- begon al op jonge leeftijd met voetballen en speelde in zijn jeugd voor Escolapios. De kleine Aranzadi kreeg hier zijn bijnaam en naast zijn lengte viel ‘Pichichi’ op als een razendsnelle en dodelijke spits. Scoren deed hij met zijn ogen dicht en met zijn geweldige dribbeltechniek en fantastische uithoudingsvermogen had hij de inhoud dit hele wedstrijden vol te houden.

Athletic Bilbao was dan ook blij dat de aanvaller in 1911 voor de club koos. Het bleek een prima huwelijk tussen speler en club te worden, want Aranzadi klikte perfect met het publiek en liet direct zijn voeten spreken met doelpunten. In 1913 werd de finale van de Copa del Rey bereikt, maar deze ging met 1-0 verloren tegen Racing de Irún. Het bleek uitstel te zijn voor Bilbao, want de volgende drie edities van de Copa del Rey werden wel gewonnen. In de laatste van die twee was Aranzadi met een handvol doelpunten zeer belangrijk.

Ook leidde Aranzadi Bilbao naar twee noordelijke Spaanse landskampioenschappen en werd hij met de Spaanse Olympische ploeg tweede op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Aranzadi zou uiteindelijk elf seizoenen uitkomen voor Athletic Bilbao en scoorde daarin maar liefst 200 doelpunten. Op 1 maart 1922 kwam Aranzadi op 29-jarige leeftijd te overlijden aan de tyfus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *