Rahamat ‘Riga’ Mustapha (1981)

mustapha riga

Rahamat ‘Riga’ Mustapha (10 oktober 1981) was jeugdinternational en speler van Vitesse, RBC Roosendaal, Sparta, het Spaanse Levante en Bolton Wanderers FC. Scoorde ooit tegen Barcelona!

Nog maar zestien jaar oud kreeg Riga de kans om voor Vitesse te gaan spelen. Trainer Mike Snoei zag wel heil in deze rappe vleugelaanvaller. Nadat hij was opgeleid door Sparta Rotterdam maakte Riga zijn debuut als 17-jarige in het betaalde voetbal in Arnhem. Bij de Arnhemmers behoorde hij in de seizoenen 1998-1999 en 1999-2000 tot de eerste selectie maar kwam niet verder dan acht wedstrijden, voornamelijk invalbeurten.

In 2000 vertrok de technische ‘flankflitser’ Mustapha voor een half seizoen naar RBC Roosendaal, om na twee en een half seizoen terug te keren bij zijn voormalige club Vitesse. Voor Vitesse speelde hij daarna onder andere de Europa Cup wedstrijden tegen Werder Bremen en Liverpool en was hij als topscorer ‘koning der voorbereiding’ onder trainer Ronald Koeman.

Terug bij Vitesse kwam Mustapha in twee seizoenen nog tot 23 competitiewedstrijden, inclusief één goaltje, waarna hij in 2003 de overstap maakt naar zijn oude voetbalclub Sparta. Na een goed seizoen 2003-2004 – hij scoorde voor Sparta 22 keer in 36 wedstrijden in de eerste divisie – vertrok hij in 2005 naar het Spaanse Levante, waar hij drie seizoenen onder contract zou staan.

Net als bij Sparta kende Riga in Spanje een uitstekende tijd. In het eerste seizoen 2005-2006 speelde Mustapha 38 wedstrijden waarin hij elf keer het net wist te vinden en hij met zijn team-makkers naar de Primera Division promoveerde. In het seizoen erop, 2006-2007, was de in Ghana geboren aanvaller opnieuw basisspeler en scoorde hij negen keer. Mede door zijn goals verzekerde de club zich van handhaving op het hoogste niveau dat seizoen.

In en tegen Barcelona behaalde Levante nog nooit een punt. Ook niet in het seizoen 2007/08. Topspits Samuel Eto’o kwam zelfs tot drie goals tijdens de 5-1 zege op Levante. Mustapha Riga behaalde echter wel een peroonlijk succes: hij maakte uit een strafschop het enige tegendoelpunt. In dit seizoen wist hij zelfs vijftien maal te scoren in de Primera División. Een klasse prestatie! Ondanks dat degradeerde Levante.

Het boterde ook niet tussen Levante en Riga getuige deze uitspraak van de aanvaller: “Ik wacht al bijna anderhalf jaar op mijn salaris. Ik heb 1,2 miljoen euro tegoed. De bank heeft zelfs mijn huis in beslag genomen. De club betaalde de huiseigenaar gewoon niet. En omdat ik later zelf met cheques wilde betalen, die de club niet had gedekt, moest ik het huis uit.” Met hulp van de FIFA kon Mustapha vertrekken naar Bolton Wonderers FC.

De Engelse club haalde in de zomer van 2008 de geboren Ghanees met een megasalaris over om Levante te verruilen voor de Premier League. In Spanje had Mustapha naam gemaakt met zijn drie uitstekende seizoenen bij de tweede club uit Valencia en de 17 doelpunten in de Primera Division. Bij ‘The Trotters’ ging het echter niet crescendo. Hij speelde er slechts achttien competitiewedstrijden waarin hij niet tot scoren kwam.

De voetballer Mustapha werd ook bekend als een liefhebber van mooie en vooral dure auto’s. Hij kocht ooit als speler van Bolton Wanderers een witte Bentley Continental GT. Zelfs het nummerbord was aangepast aan de eigenaar: RI9A MU. Toch geeft hij aan liever te willen spelen dan salaris op te strijken als reserve en Wanneer Mustapha in 2011 ook niet meer voorkomt in de plannen van de Schotse oefenmeester Owen Coyl, wordt zijn contract ontbonden en tekent hij transfervrij bij het in de Spaanse Segunda División uitkomende FC Cartagena. Na één seizoen (tien wedstrijden zonder goals) vertrekt hij ook bij deze club transfervrij.

In november 2013 komt zijn oud-trainer Mike Snoei weer in beeld. Hij haalt Mustapha over om bij Pune FC in India te gaan spelen. Zeven goals en zeventien potjes later besluit Riga dat het mooi is geweest en zet een punt achter best een prima loopbaan.

Daarna was hij terug te vinden in zijn geboorteland. In november 2015 werd namelijk bekend dat hij was aangesteld als algemeen directeur van de net uit de hoogste klasse gedegradeerde Ghanese voetbalclub BA United.

(Foto: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *