Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Rainer Bonhof (1952) - Kent u deze Nog

Rainer Bonhof (1952)

Rainer Bonhof

Rainer Bonhof (29 maart 1952) was een Duitse verdedigende middenvelder met Nederlandse voorouders. Speelde ooit voor Duitsland -19 terwijl hij nog Nederlander was. Werd later gevreesd om zijn afstandsschoten en precisie-inworpen. (foto Wikipedia)

Rainer Bonhof werd geboren in Emmerich am Rhein, een plaats vlakbij de grens met Nederland. Hij doorliep de jeugdafdeling van de plaatselijk SuS Emmerich ’09 en speelde regelmatig met zijn club en het regio-elftal wedstrijden in Nederland zoals in Doetinchem tegen de Graafschap en andere verenigingen uit ‘de buurt’.

Op 17-jarige leeftijd werd Bonhof voor de eerste keer geselecteerd voor het Duitse jeugdelftal voor een interland tegen Nederland in Sittard. Saillant detail: Bonhof is op dat moment nog Nederlander. Iets dat hij de toenmalige bondscoach pas daags na de interland vertelde. Tijdens de wedstrijd werd hij ontdekt door Hennes Weisweiler die eigenlijk aanwezig was om Uli Hoeness te scouten, maar Bonhof speelde de sterren van de hemel. Om ervoor te zorgen dat Rainer international kon blijven werd hij in recordtempo genaturaliseerd tot Duitser.

In 1981 gaf Bonhof een interview aan VI dat als kop kreeg: ‘Ik speelde als Nederlander in het Duitse elftal’. Door allerlei spraakverwarringen en verkeerd geïnterpreteerde citaten, onder andere van de perschef van de Duitse voetbalbond, ontstond in 2004 verwarring over de geldigheid van het Duitse wereldkampioenschap van 1974. Bonhof, toen 22, zou Nederlander geweest zijn tijdens de finale! Even gloorde er hoop bij sommige Oranjefans. Duitse en Nederlandse kranten en persdiensten pikten het verhaal op. De Leeuwarder Courant kopte zelfs voor de grap ‘Beckenbauer moet de wereldbeker aan Nederland geven’. Bij navraag aan Bonhof wat hij van de commotie vond, reageerde hij kort maar krachtig: ‘ophef om niks’.

Nadat Bonhof in 1969 werd ontdekt, kwam hij terecht Borussia Mönchengladbach. Hij bleef acht seizoenen bij ‘die Fohlen’ en werd gevreesd om zijn verwoestende afstandsschoten en vrije trappen. Ook zijn inworpen, die hij met enorme precisie en over grote afstand ‘de zestien’ inslingerde, leverden regelmatig gevaarlijke situaties op voor het vijandelijke doel.

Na acht seizoenen, één keer winst van de UEFA CUP, 231 officiële wedstrijden en 42 doelpunten voor Gladbach keerde Bonhof de Bundesliga de rug toe en besloot zijn geluk te beproeven in Spanje bij Valencia. Hij speelde er twee seizoenen en won onder andere, aan de zijde van de Argentijn Mario Kempes, de Europa Cup 2. In 1980 keerde Bonhof terug naar die Heimat en tekende een contract bij 1. FC Köln dat op dat moment getraind werd door Rinus Michels. In 1983, Bonhof was toen nog maar 31, wisselde hij naar Bertha BSC. Hij raakte er gedurende het eerste seizoen zwaar geblesseerd aan zijn enkel en moest noodgedwongen zijn loopbaan beëindigen.

Na zijn actieve carrière werd Bonhof eerst vertegenwoordiger bij PUMA en later dook hij het trainersvak in.

Hij was achtereenvolgens acht jaar assistent bij de Duitse Nationalmannschaft, één seizoen trainer van Duitsland -23, Borussia Mönchengladbach en Al-Kuwait en drie seizoenen de baas bij de Schotse beloften. In 2006 tekende hij een contract als scout voor Duitsland en Oostenrijk bij Chelsea. Wegens de hoge schuldenlast bij The Blues werd dit contract al na twee jaar ontbonden. Sinds 2009 is Rainer Bonhof vice voorzitter van Borussia Mönchengladbach.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *