Billy Ashcroft; de onvergetelijke voetballer van…Rik Elfrink

Rik Elfrink

De Onvergetelijke Voetballer van… Rik Elftink

Journalist Eindhovens Dagblad en AD Sportwereld. PSV-watcher.

Billy Ashcroft, van Engeland naar Enschede en terug

Ieder voetbalgek jongetje van acht, negen jaar die voor het eerst in zijn leven een duel in het betaald voetbal bezoekt, weet op latere leeftijd nog wie zijn helden van toen waren. In het Diekman, begin jaren tachtig, werkte FC Twente een matig seizoen af. Net als nu was de ploeg te vinden in de onderste regionen van de eredivisie. Degradatie? Dat kon de ploeg toch niet gebeuren, dacht iedereen.

De bonkige Billy Ashcroft was de spits van dienst en kon opmerkelijk genoeg ook als verdediger uit de voeten, maar wist de ploeg uit Enschede niet in de eredivisie te houden. Het onmogelijke gebeurde, voor het eerst in de clubhistorie FC Twente in de eerste divisie. Het was een periode waarin spelers nog van Engeland naar de eredivisie kwamen. Vanuit Middlesbrough had de vriendelijk ogende Brit de overstap gemaakt en dat zou met de salarissen van nu bijna ondenkbaar zijn. Ashcroft maskeerde met zijn inzet zijn technisch onvermogen en op het gezicht van de roodharige Brit stond meestal een glimlach. Paar kilootjes te zwaar, dat ook. Het totaalplaatje maakte dat Ashcroft uitgroeide tot een geliefde speler in Enschede. Een spits die je vanaf jonge leeftijd bijblijft en die later door het regionale dagblad Tubantia werd verkozen tot lid van het cultelftal van FC Twente.

In de eerste divisie kon hij veel beter uit de voeten en groeide hij uit tot een smaakmaker en waardevolle pion in het Diekman, waar direct de terugkeer naar de eredivisie gevierd kon worden. Billy Ashcroft bleef nog een jaar in Enschede en keerde daarna terug naar Engeland. Het rode haar is inmiddels grijs, de paar extra kilo’s zijn gebleven. Zelfs op zijn 63e valt zijn naam nog regelmatig in Twente.

Met vriendelijke groet,
Rik Elfrink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *