Rikkert La Crois (1934-2021)

Rikkert La Crois

Rikkert La Crois (24 januari 1934 – 18 januari 2021) is de topscorer allertijden van GVAV en Veendam. De klassieke midvoor was kopsterk en begon zijn loopbaan in de jeugd van de roemruchte club uit de Oosterparkwijk. Hij speelde ook nog Eredivisie voor Go Ahead in Deventer en voor sc Heerenveen in de toenmalige Tweede Divisie. Uiteindelijk werd hij op 36-jarige leeftijd gedwongen te stoppen door een versleten knie.

Op 14-jarige leeftijd begon La Crois, geboren in de Irislaan en opgegroeid in de Gerbrand Bakkerstraat, in de B-jeugd van GVAV. Na enkele wedstrijden in de B6 van de club. La Crois was van eenvoudige komaf en speelde samen met een vriend op één paar voetbalschoenen. Johnny Oldenburger gebruikte het linkerexemplaar en de jonge Rikkert de rechter. Om de andere voet droeg het duo een gewone voetbalschoen. Een bijzondere versie van ‘een slof en een oude voetbalschoen’.

Rond zijn achttiende verjaardag werd hij voor het eerst uitgenodigd om in de eerste selectie te komen spelen. Het zou het begin zijn van een imposante loopbaan. Waarin hij volgens eigen zeggen zo’n zeshonderd officiële en onofficiële wedstrijden speelde. Voor het eerste elftal van GVAV kwam hij in 361 wedstrijden tot 170 doelpunten. De 128 goals in Eredivisieverband maken hem topscorer aller tijden van GVAV/FC Groningen.

In 1963 maakte La Crois voor een bedrag van 50.000 gulden de overstap naar Go Ahead. De Deventer ploeg kon de belofte echter niet waarmaken dat hij als tekenaar aan het werk kon. En dus keerde Lacrois in het seizoen 1964/1965 terug bij GVAV. Bij zijn debuut in 1952, uit bij AGOVV, had hij een doelpunt gemaakt. In zijn afscheidswedstrijd bij GVAV, in 1965 in het Oosterpark tegen Fortuna ’54, scoorde hij tweemaal.

La Crois had mondelinge afspraken met GVAV-voorzitter Ritsema uit Holwierde, maar laatstgenoemde verdronk bij een auto-ongeluk en de rest van het bestuur kende de gemaakte afspraken niet. Zo ging Lacrois vier seizoenen voetballen bij Veendam. Ook bij die club kwam hij met 81 competitietreffers in de top tien van topscorer allertijden en dat zal na het verdwijnen van de Oost-Groningse club ook altijd zo blijven.

In 1969 begon hij in zijn nadagen aan anderhalf seizoen afbouwen bij Heerenveen, waarmee hij promoveerde van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie. Knieklachten begonnen echter steeds meer problemen op te leveren en dwongen hem te stoppen. In zijn nadagen was La Crois onder meer actief als begeleider bij District Noord van de KNVB en als trainer van onder meer GOMOS.

La Crois haalde nooit het Nederlands Elftal, maar speelde wel diverse wedstrijden in vertegenwoordigende elftallen. Zo was hij met het militair elftal actief in Italië en Turkije en werd hij geregeld geselecteerd voor het Groninger Elftal en het Noordelijk Elftal. Eén keer mocht hij meedoen met het KNVB Bondselftal tegen een Rotterdamse selectie.

Met zijn vrouw Dirkje reed Rikkert La Crois heden nog jaren geregeld vanuit zijn woonplaats Schoonoord naar de thuiswedstrijden van FC Groningen in de Euroborg. Een knie-operatie maakte hem enkele jaren geleden weer een stuk mobieler. En hoewel hij in 1965 met onenigheid vertrok bij GVAV is hij bijna een halve eeuw na dato trots op zijn bijdrage aan het Groningse betaalde voetbal.

(Foto: Kentudezenog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *