Rinat Fajzrachmanovitsj Dasajev (1957)

Rinat Fajzrachmanovitsj Dasajev

Rinat Fajzrachmanovitsj Dasajev (13 juni 1957) was één van de beste keepers van de jaren ’80. In Nederland is hij vooral bekend als de doelman die schier onklopbaar was in de eerste wedstrijd van Nederland op het EK ’88 en die moest capituleren op de ‘onmogelijke’ goal van Marco van Basten en de snoeiharde kopbal van Ruud Gullit waardoor Nederland Europees kampioen werd en de Sovjet-Unie met 2-0 in de finale terugwees.

Dasajev wordt (na Lev Yashin) ook wel de tweede beste Sovjet keeper ooit genoemd. Deze doelman met als bijnaam “het ijzeren gordijn”, begon zijn carrière bij V. Astrakhan waarna hij speelde voor Spartak Moskou. In Spanje speelde hij vervolgens bij Sevilla, hier gooide hij na 420 wedstrijden de handschoen in de ring.

Ook voor zijn geboorteland was Dasajev succesvol. In 91 caps droeg hij het opvallende/ bij velen nog vers in het geheugen zittende gele CCCP-tricot. Ook hiermee is hij net tweede omdat hij hierin Olech Blochin voor moet laten gaan. Deze voormalige Sovjetse doelman van Tartaarse komaf, maakte furore tijden het EK ’88 in Duitsland. Ondanks de verloren finale werd Dasajev verkozen tot beste keeper van de wereld in 1988. Ook behaalde hij in 1980 brons op de Olympische Spelen.

Nadat zijn contract was geëindigd bij de Spaanse club Sevilla vroeg in de jaren ’90, besloot Dasajev een punt achter zijn sportcarrière te zetten. Hij werd aangewezen als de 2008 UEFA Champions League Finale-ambassadeur.

Inmiddels is Rinat Dasajev assistent coach bij Torpedo Moskou.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *