Rob Alflen (1968)

Rob Alflen (7 mei 1968) speelde voor FC Utrecht, Ajax en Sparta Rotterdam. Helaas gooide een hernia roet in het eten waardoor hij niet alles uit zijn carrière kon halen. Toen zijn rugblessure achter de rug was, kwam hij nog wel sterk terug.

De ras-Utrechter maakte als voetballer in 1985 zijn debuut in Stadion Galgenwaard. De Thuis haven van FC Utrecht. Tot 1991 speelde Alflen bij FC Utrecht en kwam tot 142 wedstrijden in de Eredivisie. Daarna ging hij naar Ajax, maar mede door blessureleed kwam hij in drie jaar tijd tot slechts 27 competitieduels. Hij zou nooit meer zijn topniveau halen, hoewel Alflen verder nog uitkwam voor Vitesse, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo en SC Cambuur.

Rob Alflen voetbalde in zijn jeugd voor het Utrechtse Sporting ’70 en komt via deze club in de jeugdopleiding van FC Utrecht terecht. In 1985 maakt Alflen zijn debuut in het eerste elftal van FC Utrecht. Tot en met 1991 komt zou de middenvelder voor de Domstedelingen uit komen.

Het eerste jaar was voor Rob een jaar van wennen met als gevolg dat hij zeven wedstrijden in actie zou komen. Het seizoen er op, 1986/1987, zou hij van grotere waarde worden door drie maal te scoren in achttien wedstrijden. De vier seizoen er op zou Rob Alflen zich ontwikkelen tot een vaste waarde die menig maal ook nog eens het vijandelijke net wist te vinden.

‘Robbie’ Alflen speelt zich in de kijker van Leo Beenhakker bij Ajax en komt naar Amsterdam voor een transfersom van één miljoen gulden. Alflen speelt er drie seizoenen maar weet daar, mede door een slepende enkelblessure, niet echt door te breken. Hij speelt er tot 1994 27 competitieduels waarin hij vier doelpunten scoort.

Alflen loopt in 1994 een ernstige blessure op waardoor hij lange tijd uit de roulatie was. Er werd hem zelfs geadviseerd zich te laten afkeuren in verband met een hernia. In de periode er voor behaalde hij met Ajax twee maal het landskampioenschap, echter had hij hier nauwelijks een aandeel in met slechts vier wedstrijden in twee seizoenen.

Het Ajaxpubliek, 40.000 man sterk, neemt op 7 december 1994 met een staande ovatie afscheid van Alflen. Dit gebeurde in de rust van de wedstrijd Ajax-AEK Athene. Tot vlak voor de wedstrijd was het onduidelijk of Rob zou komen. Maar hij durfde het emotioneel aan en verscheen toch.

Alflen keerde voorzichtig terug, in het amateurvoetbal. De rugblessure achter de spreekwoordelijke rug. Daar gaat het zo goed dat hij toch weer de overstap maakt naar het betaalde voetbal. Hierdoor kan het zijn dat Alflen een ‘blauwe maandag’ heeft gespeeld in het geel-zwart van SBV Vitesse. Zeven wedstrijden (nul goals) waren het gevolg.

Via Sparta (25 wedstrijden en een hele goal) en Heracles (52 wedstrijden en tien doelpuenten) sluit hij in 2000 zijn actieve voetbalcarrrière af bij Cambuur. Hij had nog éénmaal zijn voetbalrug gerecht en zich in de Eredivisie gespeeld. In Leeuwarden zou hij nog 26 wedstrijden in actie komen waarin hij helaas geen doel trof. Hij slaagde erin met Cambuur degradatie af te wenden en besloot toen te stoppen.

In totaal speelde Alflen 279 duels in het professionele voetbal, waarin hij dertig maal doel trof.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *