Roberto Lanckohr (1969)

Roberto Lanckohr

Roberto Lanckohr (6 augustus 1969) was een aanvallende middenvelder die vooral aan MVV kan worden gelinkt. Probeerde het nog wel (tevergeefs) bij PSV.

Lanckohr, die zijn voetbalcarrière begon bij SVN, speelde lang bij MVV in de jaren negentig. MVV speelde destijds in de eredivisie. Hij speelde tussen 1987 en 2001 in totaal 288 wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie, waarin hij 49 maal scoorde. Het laatste seizoen speelde Lanckohr met MVV een half seizoen in de eerste divisie waar hij in 14 wedstrijden tweemaal scoorde.

Lanckohr was een rechtsbenige speler die vaak op de rechtsbuiten positie speelde. Hij debuteerde bij PSV in de eredivisie, waar hij één hele wedstrijd speelde. In het seizoen 1988 – 1989 speelde hij een seizoen voor HFC Haarlem. Het daarop volgende seizoen verkaste hij al weer naar MVV, hier speelde hij in 7 seizoenen, 211 wedstrijden waarin hij 41 maal scoorde.

In de winterstop van het seizoen 1995 – 1996 verhuisde hij naar Fortuna Sittard, waardoor hij na een half seizoen in de eerste divisie met MVV, weer op het hoogste Nederlandse niveau kwam te spelen. Voor Fortuna Sittard speelde hij uiteindelijk 50 wedstrijden waarin hij 4 maal scoorde. Na het seizoen 1997/’98 werd hij ingelijfd door RKC Waalwijk, waar hij in 74 optredens tot elf doelpunten kwam.

Halverwege het seizoen 2000 – 2001 werd hij verhuurd aan het Oostenrijkse Grazer AK. Er werd een derde plaats behaald en Europees voetbal behaald. Hier sloot hij zijn carrière af en kwam daar in zeven wedstrijden niet tot scoren. Mede ook omdat het niet klikte met de toenmalige trainer. Deze had namelijk “geen mening over voetbal”, aldus Lankohr.

Lanckohr kwam ook nog uit voor het Nederlandse militairenelftal. Ook stond hij vier maal in de basis van ‘oranje onder de 18’.  Hij wist hierin niet te scoren. Éen van deze wedstrijden was een bijzondere. Maar een paar jaar voor de val van ‘De muur’ verloor Lankohr met 2-0 van voormalig Oost-Duitsland.

Hij studeerde tijdens zijn voetbalcarrière commerciële economie. Op dit moment is Lanckohr Directeur MKB Maastricht bij de ING bank.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *