Ron Jans (1958)

Ron Jans

Ron Jans (29 september 1958) was een ras-linksbuiten. De goedlachse Jans speelde voor PEC Zwolle, FC Groningen, Roda JC, het Japanse Mazda Sport en SC Veendam.

Jans werd geboren in Zwolle. Zijn eerste voetbalervaring deed hij op bij de Zwolse amateurclub RKSV Zwolle. Zijn talent werd onderkend door PEC Zwolle dat hem als jeugdspeler wist aan te trekken. De aanvaller had een lekker hard schot in de linker en was een spectaculaire speler.

In het seizoen 1976-77 maakte Jans zijn debuut in het eerste elftal van PEC Zwolle dat toen in de Eerste divisie speelde. Met Jans reikte PEC tot de tweede plaats. Een jaar later werd PEC kampioen en promoveerde naar de Erediv isie. Jans speelde nog vier seizoenen met PEC in de eredivisie en verhuisde in de zomer van 1982 naar FC Groningen, ‘de trots van het Noorden’ dat hem voor de spreekwoordelijke neus van FC Twente weg kaapte.

Als speler van FC Groningen scoorde hij in 1983 een tweetal legendarische goals. Op 23 januari 1983 tijdens de competitiewedstrijd tegen Ajax maakte hij in de slotseconden de gelijkmaker (5-5), nadat Groningen een paar minuten daarvoor nog met 5-3 achterstond, en eerder in de wedstrijd met 2-0 achterstond. En in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Atlético Madrid scoorde Jans één van de drie Groningse doelpunten. Uiteindelijk weet Jans te komen tot 16 doelpunten in 63 potjes.

In de zomer van 1984 verhuisde Jans naar Roda JC Kerkrade. Bij Roda speelde hij drie seizoenen (99 wedstrijden, 10 goals), waarna hij een seizoen in Japan speelde bij Mazda Sport. Naar verluidt leverde deze transfer Roda JC 3 ton in guldens op. In Japan speelde Jans in één seizoen 16 wedstrijden en wist daarin éénmaal het net te vinden. Na terugkeer uit Japan speelde hij nog drie seizoenen bij Veendam (54 wedstrijden, 5 goals).

Tijdens zijn carrière als profvoetballer volgde Jans een opleiding aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen en Leeuwarden. Hij behaalde een bevoegdheid in Duits en Geschiedenis. Na zijn voetbalcarrière werd hij leraar Duits op een middelbare school (het Maartenscollege) in Haren. Het voetbal bleef echter trekken, en Jans ging de opleiding voor coach betaald voetbal volgen.

Trainer Jans brak vooral door bij de club waar hij eerder speelde: FC Groningen. In 2005 miste Jans met zijn elftal op een haar na plaatsing voor de Champions League. Nadat hij zelfs een tijdje de langst zittende trainer was geweest, verkoos hij een nieuwe uitdaging bij SC Heerenveen. Dit laatste werd hem niet in dank af genomen bij een deel van de harde kern in Groningen.

Na twee seizoen Friesland verkaste Jans naar het buitenland, naar het Belgische Standard Luik. Voor het eerst als trainer was dit geen succes. Ron Jans maakte de overstap naar FC Zwolle met meteen meer succes: Op 20 april 2014 won Ron Jans met PEC Zwolle de KNVB beker door Ajax met 5-1 te verslaan. En op 3 augustus 2014 won Ron Jans met PEC Zwolle de Johan Cruijff Schaal door Ajax met 0-1 te verslaan.

(Foto: ANP – Cor Out)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *